Ενδοκυβερνητική κρίση για αφορολόγητο και αντίμετρα

Ενδοκυβερνητική κρίση για αφορολόγητο και αντίμετρα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ενδοκυβερνητική κρίση δημιούργησε η τροπολογία για το αφορολόγητο όριο. Η γνωστή πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, που τα δίνει όλα για να διατηρηθεί το κόμμα στην εξουσία, μέχρι χθες το πρωί ή διαφορετικά μέχρι και μερικά λεπτά πριν την κατάθεση της τροπολογίας επέμεναν ότι πρέπει να διατηρηθεί τόσο το αφορολόγητο όριο όσο και τα αντίμετρα. Μάλιστα πίστευαν ότι είχαν πετύχει τον στόχο τους και ότι είχαν πείσει  τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (ο οποίος δεν ήθελε ούτε την τροπολογία για τη διατήρηση του αφορολόγητου). 

Η ίδια ομάδα που διέρρεε ότι μπορεί να αλλάξει απόφαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και να διενεργηθούν κανονικά οι εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο ηττήθηκε για δεύτερη φορά από τους ψύχραιμους οι οποίοι επικράτησαν. Και αυτό που συνέβη ήταν να κατατεθεί η τροπολογία με την οποία καταργούνται και τα αντίμετρα τα οποία κοστίζουν 1,454 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι για την ομάδα του Μαξίμου η δημιουργία δημοσιονομικού κενού ύψους 1,454 δισ. ευρώ είναι αδιάφορο. Εάν η χώρα επιστρέψει στο παρελθόν με ελλείμματα αντί πλεονασμάτων είναι επίσης αδιάφορο. 

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αν και υπερασπιστής της ομάδας του, αναγκάστηκε να υποκύψει. Είναι και το Eurogroup της 13ης Ιουνίου το οποίο αναμένεται να είναι καυτό για τον κ. Τσακαλώτο o οποίος θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αυτές που είναι γνωστές και έχουν νομοθετηθεί για το 2019, αυτά που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2020 αλλά κυρίως για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει μονομερώς και χωρίς απόφαση από το Eurogroup στην κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης για το αφορολόγητο ποσό. Κίνηση που εκτοξεύει τη δημοσιονομική «τρύπα» έως 5,5 δισ. ευρώ για την διετία 2019 – 2020. 

Εκτός από διευκρινίσεις που πρέπει να δώσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πρέπει να απολογηθεί και για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που έσπευσε, όπως όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση που κατήγγειλε το ΔΝΤ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, να ψέξει τους δανειστές και τις Βρυξέλλες,  (μέχρι τώρα τα βέλη στρέφονταν στον ΔΝΤ) για τα όσα περιλαμβάνονται στην 3η μεταμνημονιακή έκθεση για την ελληνική οικονομία. 

Για την ιστορία, χαμένοι από τη διατήρηση του αφορολόγητου είναι οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ. Στην περίπτωση που εφαρμόζονταν τα μέτρα φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ θα πλήρωναν μικρότερο φόρο από 50 ευρώ έως 700 ευρώ.  Στους χαμένους είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα φορολογούνταν με συντελεστή 20% αντί για 22%. Αντίθετα στους κερδισμένους είναι χαμηλά εισοδήματα. Για παράδειγμα φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό δημόσιο καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωση του στα 5.685 ευρώ ο φόρος έφθανε το 2020 στα 450 ευρώ.