field_kentriki_fotografia
Ελληνικός Χρυσός: Μας κάνουν να νιώθουμε εταιρεία γκάνγκστερ

Αίσθημα αιφνιδιασμού κυριάρχησε στους κόλπους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μετά τις τοποθετήσεις του Πάνου Σκουρλέτη στην πρωινή εκπομπή του MEGA περί ωμών εκβιασμών.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό "νιώσαμε ότι ξεκινάει ένας διάλογος μέσα σε ειλικρινή διάθεση" και η εντύπωση που εξελήφθη ήταν ότι και το υπουργείο μίλησε για θετική συνάντηση, "ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα".

Σήμερα ωστόσο, είπε, ακούστηκαν πράγματα "που μας έκαναν να νιώθουμε εταιρεία γκάνγκστερ, είμαστε εταιρεία που απαρτίζεται από Έλληνες μηχανικούς, δεν θέλουμε σύγκρουση".

Τόνισε ότι η εταιρεία βρίσκεται πλέον στο στάδιο υλοποίησης της απόφασης αναφορικά με Σκουριές που αφορά σε "μάζεμα της δραστηριότητας", ώστε σε 2-3 μήνες να παραμείνουν μόνο τα άτομα που θα εργαστούν για τη συντήρηση του έργου, δηλαδή 30-40 άτομα από 600 που είναι στις Σκουριές.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να απορροφηθούν οι περισσότεροι από αυτούς, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Θα υπάρξει -ανέφερε- σύντομα ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου που θα καλύψει αυτά που ειπώθηκαν στην εκπομπή από τον υπουργό.

"Η αξιοπιστία του κ. Σκουρλέτη κρίνεται από τα λεγόμενα του"

Για «απώλεια και του τελευταίου ίχνους αξιοπιστίας» κατηγορεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο πρόεδρος του σωματείου των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα», Γιώργος Χατζής, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό «Μέγκα» για την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.

«Η αξιοπιστία όλων μας κρίνεται καθημερινά. Η αξιοπιστία του κ. Σκουρλέτη κρίνεται από τα λεγόμενα του ότι έχουμε 600 συναδέλφους μας που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ, επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιεί το "Παρατηρητήριο Μεταλλευικών Δραστηριοτήτων" και οι υπόδικοι διαχειριστές του. Εγκληματικό όταν υπουργός κυβέρνησης δεν αντλεί τις πληροφορίες του από τις υπηρεσίες του και από τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά αντί γι αυτό τις αντλεί από επιτροπές κατά της εξόρυξης χρυσού» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Χατζής και προσθέτει: «Όχι, λοιπόν. Δεν έχουμε ανάμεσά μας εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ. Έχουμε ήδη όμως πρώην εργαζομένους που πληρώνονται πια με τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ και έτσι όπως πάτε, κύριε Σκουρλέτη, σε 2 μήνες εκεί που 2.000 άτομα πληρώνανε εισφορές, αυτοί οι 2.000 θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ».

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων

Η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, με όρους όμως και προϋποθέσεις ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο MEGA για την επένδυση που ανεστάλη στις Σκουριές, εξέλιξη για την οποία κατηγόρησε την εταιρεία χρυσού για τακτικές "ωμού εκβιασμού".

Όπως είπε χαρακτηριστικά, επίσημα η εταιρεία έκανε ένα "πολιτικό παιχνίδι" συναντώντας τελευταία στιγμή την κυβέρνηση και ανακοινώνοντας τα αιτήματά της έχοντας υποβάλλει άδειες μέσα στο Δεκέμβριο τις οποίες ωστόσο το Δημόσιο έχει δικαίωμα να αξιολογήσει εντός 60 ημερών.

Συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης ότι η εταιρεία ζητάει τις άδειες απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει να απολύει και κάνοντας λόγο για "ωμό εκβιασμό".

Πρόσθεσε δε πως κατά την εκτίμησή του είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το υπουργείο δεν έχει σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες αφορούσαν συγκεκριμένα θέματα με τα οποία όλοι συμμορφώθηκαν, ωστόσο διευκρίνισε ότι ένα έργο έχει "πολλές φάσεις" και η κάθε φάση αξιολογείται κάθε φορά με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν επενδύσεις, κάτω ωστόσο από όρους και προϋποθέσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον ώστε να μην αντιτίθενται σε άλλες θέσεις εργασίας.

Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν περιπτώσεις που επενδύσεις δεν είναι συμβατές με το μοντέλο ανάπτυξης που έχει επιλέξει μια χώρα ενώ εκτίμησε ότι ενδεχομένως η στάση της εταιρείας είναι απόρροια των οικονομικών προβλημάτων και της συγκυρίας που αφορούν στις τιμές του χρυσού.

Κατηγορήσε παράλληλα την εταιρεία ότι τον Αύγουστο έθεσε προεκλογικά σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων για λόγους "πολιτικής πίεσης" στρέφοντας όμως τα "πυρά" του και προς τους εργαζόμενους που δεν πήγαν στην επιθεώρηση εργασίας για αυτό, με τον υπουργό να αναρωτάται εάν έχουν χάσει τον ταξικό τους προσανατολισμό.

"Περιμένει κανείς από εργαζομένους να ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας και όχι να είναι έρμαια των χειρισμών της εργοδοτικής πλευράς", σημείωσε.