Τι μπορούν να περιμένουν οι δανειολήπτες
Shutterstock
Shutterstock
Ανακοινώσεις «φωτιά» για τα επιτόκια

Τι μπορούν να περιμένουν οι δανειολήπτες

Η FED θα ανεβάσει ξανά τα επιτόκια και αν ναι πόσο; Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα; Θα υπερισχύσουν τα… περιστέρια που υποστηρίζουν την «συγκράτηση» του ρυθμού αύξησης (μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Στουρνάρας) ή θα γίνουμε μάρτυρες της 3ης διαδοχικής αύξησης του 0,75%;

Θα δώσει ο SSM -ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών- το πράσινο φως για κάποιες ρυθμίσεις δανείων ώστε οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να εμφανιστούν με οριστική πρόταση στον υπουργό Οικονομικών στην συνάντηση που επίσης έχει δρομολογηθεί γι’ αυτή την εβδομάδα;

H εβδομάδα «φωτιά» για τους δανειολήπτες μόλις ξεκίνησε. Εκατοντάδες χιλιάδες θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ η οποία -εφόσον το δάνειο είναι κυμαινόμενο- θα περάσει αυτομάτως στη μηνιαία δόση. Πλέον, το ερώτημα δεν είναι αν θα αυξηθεί το επιτόκιο αλλά πόσο. Δύο τα σενάρια: ή 2,5% ή 2,75%. Θα έχει προηγηθεί η απόφαση της FΕD.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να συγκρατείται στο 7,3% για τον Νοέμβριο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση 0,5%. Κάτι αντίστοιχο εκτιμούν οι αγορές ότι θα κάνει και η ΕΚΤ. Όπως και να΄χει η επόμενη δόση για εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια θα είναι και πάλι αυξημένη.

Για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, το 2023 θα ξεκινήσει με έναν μέσο μισθό μείον (περίπου 1100-1200 ευρώ τον χρόνο) μόνο εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Θα υπάρξει πρόβλημα με αρκετά δάνεια, το δήλωσε στην συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Το θέμα είναι τι έκταση θα πάρει το φαινόμενο -δηλαδή αν θα πάρει μεγάλες διαστάσεις- και σε αυτό το θέμα ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση το πρόβλημα δεν θα είναι μεγάλο.

Το ερώτημα βέβαια που θα απασχολήσει την αγορά είναι το τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις των δανείων. Εκεί, ο πήχης των προσδοκιών μάλλον θα πρέπει να κρατηθεί χαμηλά. Η πρόταση που θα φέρουν οι τράπεζες στο σκέλος των επιδοτήσεων -δηλαδή ένα μέρος της επιβάρυνσης από την αύξηση να το αναλάβουν οι τράπεζες- θα αφορά σε πολύ συγκεκριμένο αριθμό δανείων -όχι πάνω από 20-30.000- με πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Εκεί όμως που ο Γιάννης Στουρνάρας κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών είναι στους υπόλοιπους.

Όπως ανέφερε, οι ρυθμίσεις (π.χ επιμηκύνσεις, περίοδοι χάριτος κλπ) μπορούν να οδηγήσουν στην δημιουργία ενός «χαρτοφυλακίου» δανείων που θα χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» κάτι που σημαίνει αύξηση των επισφαλειών ακόμη και για δάνειο που θα συνεχίσει να εξυπηρετείται έστω και με μικρότερες μηνιαίες καταβολές. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει πρόβλημα για τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Άρα, φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μια πολιτική «επιλεκτικών» ρυθμίσεων κυρίως προς τα νοικοκυριά που θα κριθεί ότι θα κινδυνέψουν να βρεθούν στα… κόκκινα. Θα είναι οξύ το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την αύξηση των επιτοκίων με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς καθώς όλες οι αυξήσεις θα λειτουργήσουν πλέον σωρευτικά ενώ τα περιθώρια για «γενναίες» παρεμβάσεις από τις τράπεζες μάλλον δεν θα είναι πολλά.