Ανησυχία του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
AP Photo/Jeff Chiu
AP Photo/Jeff Chiu

Ανησυχία του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον λαμβάνει τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις πιθανές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Reuters.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προβεί σε «ουσιαστική» ανακοίνωση για τις καταθέσεις της SVB

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε μία «ουσιαστική» ανακοίνωση την Κυριακή για να στηρίξει τις καταθέσεις στην τράπεζα Silicon Valley Bank (SVB), η οποία κατέρρευσε την Παρασκευή, ώστε να αποτρέψει μία γενικότερη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις συνέπειες της δραματικής κατάρρευσης της τράπεζας SVB την Παρασκευή, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο τραπεζικό επεισόδιο από την οικονομική κρίση του 2008.

Η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί με άμεσο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τομέα των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, αλλά και στις περιφερειακές τράπεζες, όπως δήλωσαν πηγές που επικαλείται το Reuters.

Δημοπρασία της FDIC

Διαδικασία δημοπρασίας για τη Silicon Valley Bank ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC), με τις τελικές προσφορές να αναμένονται μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Στόχος του FDIC είναι μια γρήγορη συμφωνία, αλλά ο νικητής του πλειστηριασμού μπορεί να μην γίνει γνωστός μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι με ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καθιστώντας τον κατάλογο των πιθανών αγοραστών που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια συμφωνία σχετικά σύντομο, δήλωσαν πηγές του Reuters.

Γέλεν: Τα προβλήματα να μην μεταδοθούν και σε υγιείς τράπεζες

Την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να αντιδράσει στην κατάρρευση της SVB, η οποία την Παρασκευή έγινε, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως ήταν φυσικό, η ξαφνική κατάρρευση της SVB προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και άφησε δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε εταιρείες και επενδυτές να βρεθούν σε κίνδυνο. Με τη Γέλεν πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο διάσωσης, καθώς υπάρχουν φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα και πέραν αυτού.

Ο FDIC, που ορίστηκε διαχειριστής, προσπαθεί να βρει άλλη τράπεζα πρόθυμη να συγχωνευθεί με την SVB, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τράπεζα δεν θα δημιουργήσουν μετάδοση σε άλλες που είναι υγιείς», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», τόνισε.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

Αντίθετος στην διάσωση της SVB εμφανίστηκε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δημοπρασία της FDIC για την SVB, αναμένεται ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Γιατί η Silicon Valley Bank προκάλεσε πανικό στις αγορές

«Ναι» στη διάσωση της SVB από Βρετανία, διστακτικότητα από ΗΠΑ