Δημοπρασία της FDIC για την SVB, αναμένεται ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ
AP
AP

Δημοπρασία της FDIC για την SVB, αναμένεται ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Διαδικασία δημοπρασίας για τη Silicon Valley Bank ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC), με τις τελικές προσφορές να αναμένονται μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Στόχος του FDIC είναι μια γρήγορη συμφωνία, αλλά ο νικητής του πλειστηριασμού μπορεί να μην γίνει γνωστός μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση και είναι πιθανό το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της SVB, η οποία είχε επικεντρωθεί σε νεοφυείς επιχειρήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των επιχειρηματικών κεφαλαίων και στις περιφερειακές τράπεζες.  

Ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες. Πηγή δήλωσε στο Reuters πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) είχε ενεργήσει για να διατηρήσει τη λειτουργία των τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και θα μπορούσε να λάβει παρόμοια μέτρα και τώρα.

«Αυτή θα είναι μια ουσιαστική δράση, όχι μόνο λόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι με ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καθιστώντας τον κατάλογο των πιθανών αγοραστών που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια συμφωνία σχετικά σύντομο, δήλωσαν πηγές του Reuters.

Γέλεν: Τα προβλήματα να μην μεταδοθούν και σε υγιείς τράπεζες

Την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να αντιδράσει στην κατάρρευση της SVB, η οποία την Παρασκευή έγινε, ως γνωστόν, η μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως ήταν φυσικό, η ξαφνική κατάρρευση της SVB προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές και άφησε δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε εταιρείες και επενδυτές να βρεθούν σε κίνδυνο. Με τη Γέλεν πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο διάσωσης, καθώς υπάρχουν φόβοι για ευρύτερες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα και πέραν αυτού.

Ο FDIC, που ορίστηκε διαχειριστής, προσπαθεί να βρει άλλη τράπεζα πρόθυμη να συγχωνευθεί με την SVB, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε μια τράπεζα δεν θα δημιουργήσουν μετάδοση σε άλλες που είναι υγιείς», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

«Αφήστε με να ξεκαθαρίσω ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης υπήρξαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν οικονομικά. Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έχουν το νόημα ότι δεν θα το ξανακάνουμε αυτό», τόνισε.

«Ωστόσο, ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κάλυψη των αναγκών τους», δήλωσε η Γέλεν.

Αντίθετος στην διάσωση της SVB εμφανίστηκε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, που είναι μέλος της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας.

«Δεν είμαι έτοιμος να τους προσφέρω μία οικονομική διάσωση σε οποιαδήποτε διάσταση μπορώ να φανταστώ», δήλωσε.

Μακάρθι: Μπάιντεν και FED έχουν όλα τα εργαλεία για τη διαχείριση της SVB

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν ότι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB), ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

«Ουσιαστικά, έχουν τα εργαλεία για τον χειρισμό της παρούσας κατάστασης», δήλωσε ο Μακάρθι στο πρόγραμμα του Fox News, Sunday Morning Futures.

«Γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και εργάζονται για να προσπαθήσουν να κάνουν κάποια ανακοίνωση πριν από το άνοιγμα των χρηματαγορών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η Silicon Valley Bank προκάλεσε πανικό στις αγορές

«Ναι» στη διάσωση της SVB από Βρετανία, διστακτικότητα από ΗΠΑ