Η πρόταση για την κοστολόγηση των μέτρων που προτείνει ένα κόμμα είναι ρηξικέλευθη, είναι ένα σημαντικό βήμα που αξίζει για όλους να το στηρίξουν, και για τα κόμματα που θα έχουν έναν ανεξάρτητο φορέα να μπορεί να τους δώσει μια αποτίμηση, αν θέλουν, υπογράμμισε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Αναστασία Μιαούλη, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου εξελίσσεται η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική ισορροπία-εποπτεία.
Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο και τον ρόλο του, που ανάμεσα στα άλλα, είναι και η ανάλυση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων. Η δυνατότητα να "κοστολογεί" το Δημοσιονομικό Συμβούλιο προεκλογικά προγράμματα δεν είναι νέα. Είναι θεσμοθετημένη και με βάση τα προβλεπόμενα, δεν είναι υποχρεωτική.
Στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, προβλέπεται η δημιουργία ξεχωριστού τμήματος, το Τμήμα Δημοσιονομικής Ανάλυσης, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους, καθώς και του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων.
Με το σχέδιο νόμου προβλέφθηκε επίσης ότι το Δ.Σ. διορίζεται με πενταετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεωθεί μία (1) φορά για ισόχρονο διάστημα. Σοβαρές επιφυλάξεις, για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, έχουν διατυπώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι εγείρει ζητήματα αμεροληψίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και γι΄αυτό, πριν από λίγο, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, δήλωσε ότι, για την επίτευξη συναίνεσης, θα επιφέρει νομοτεχνική βελτίωση που αντί για ανανέωση θητείας, θα δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του ΔΣ του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, να συμμετάσχουν μια φορά στον ανοιχτό διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί.
«Η πρόταση για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων είναι ρηξικέλευθη. Την κάνουν τα πιο σημαντικά Δημοσιονομικά Συμβούλια στον κόσμο. Η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αμερική, η Αγγλία», είπε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και επισήμανε ότι χρειάζεται η βοήθεια όλων. «Δεν θα δουλέψει αυτό αν τα κόμματα σταθούν απέναντί μας», είπε η κυρία Μιαούλη και συνέχισε:
«Πώς θα το κάνουμε; Θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες, θα συνεννοηθούμε μαζί σας, για το πώς θα υποβληθούν οι προτάσεις, με ποια μορφή. Μήπως πρέπει στην αρχή, να αξιολογηθούν ένα, δύο μέτρα, που θεωρεί το κάθε κόμμα πολύ σημαντικά; Ποιες διαδικασίες θα ακολουθήσουμε; Θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, απόλυτη αμεροληψία, απόλυτη αξιοπιστία. Θα γίνουν λάθη; Πιθανόν. Αλλά δεν θα γίνουν μεροληπτικά λάθη. Υπάρχουν ατέλειες; Ναι υπάρχουν. Γι αυτό έρχεται αυτό το νομοσχέδιο. Να μπορέσει ο θεσμός να εξοπλιστεί και με προσωπικό και με τεχνογνωσία, να ανταποκριθεί. Είμαστε όμως εδώ ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις σας, τους ενδοιασμούς σας και να αλλάζουμε».
Η πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση, δεν πρόκειται να γίνει εις βάθος αξιολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων. «Η κάθε δαπάνη έχει ένα αποτύπωμα πολύ βαθύ. Δεν θα πάμε σε αυτό. Το πρώτο, αν το κόμμα το επιθυμεί, θα είναι μια λογιστική αποτύπωση. Δηλαδή, "θέλω να αυξήσω το ΦΠΑ" ή "θέλω να το μειώσω.
Πόσο κοστίζει;". Μέχρι εκεί. Και αφού, μεταξύ του θεσμού και των κομμάτων, εδραιωθεί εμπιστοσύνη, και αφού το συζητήσουμε σε μια δεύτερη εποχή, που θα μας επιτρέψει το νομοθετικό πλαίσιο, τότε μπορούμε να πάμε στις δευτερογενείς επιδράσεις.
Προς το παρόν, δεν είμαστε εξοπλισμένοι να το κάνουμε, το ξέρει το υπουργείο και γι΄αυτό, μιλάει μόνο για ποσοτικοποίηση ενός μέτρου. Το δημοσιονομικό αντίκτυπο και τίποτε άλλο», είπε η κυρία Μιαούλη και υπογράμμισε ότι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο «είναι διαθέσιμο για όλα τα κόμματα, για συνεννόηση, με προτάσεις άρτιες, πως μπορεί αυτή η διαδικασία να προχωρήσει».
«Η επίδοση μιας οικονομίας δεν κρίνεται μόνο από την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης αρχής. Υπάρχει συνεισφορά της ανεξάρτητης αρχής και αυτό το δείχνει και η βιβλιογραφία, μελέτες που δείχνουν τη θετική επίδραση. Προφανώς η οικονομία έχει πάρα πολλούς άλλους παράγοντες που μπορεί προφανώς να πηγαίνει καλύτερα», είπε η κυρία Μιαούλη και σημείωσε ότι δεν είναι η ανεξάρτητη αρχή αυτή που ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική.
«Μακριά από αυτό το ρόλο. Δεν τον έχουμε, και πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Η δημοσιονομική πολιτική ασκείται από την εκλεγμένη κυβέρνηση, από το Κοινοβούλιο, από την αντιπολίτευση, από τη νομοθετική διαδικασία, από την εκτελεστική εξουσία.
Η ανεξάρτητη αρχή δεν ασκεί δημοσιονομική πολιτική. Βλέπει τη συμμόρφωση με το δημοσιονομικό πλαίσιο, μιλάει για το πώς γίνονται οι προβλέψεις αλλά δεν μπαίνει στο αν η μια κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τις δαπάνες της άμυνας και η άλλη θέλει τις δαπάνες της παιδείας. Εφόσον και οι δύο κυβερνήσεις είναι συμβατές με το δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν το κρίνουμε αυτό.
Άρα λοιπόν παραμένει η δημοκρατία στα χέρια των εκλεγμένων. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, είπε η πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για να υπογραμμίσει εν τέλει ότι οι ανεξάρτητες αρχές δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις «με ρόλο συμβουλευτικό και καθόλου για να υποκαταστήσουν τους εκλεγμένους άρχοντες του κάθε τόπου».
Στο θέμα της αξιολόγησης των προγραμμάτων των κομμάτων αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Ιωάννης Τσουκαλάς. Υπενθύμισε ότι δεν είναι υποχρεωτική και επισήμανε ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μια μεθοδολογία, να μπουν κριτήρια και κανόνες κυρίως για τη δημοσιονομική επίπτωση. Όπως δε, σημείωσε υπάρχουν ήδη χώρες που κάνουν μια τέτοια αξιολόγηση «και μπορούμε να διδαχθούμε και να πάρουμε καλές πρακτικές από εκεί».
«Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους νόμους του ελληνικού κράτους. Είναι το δημόσιο λογιστικό. Σε αυτό στηρίζεται ουσιαστικά όλη η ελληνική οικονομία της χώρας και όλες οι διαδικασίες», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και συνέχισε: «Για εμάς και για εμένα προσωπικά και για το Γενικό Λογιστήριο, είναι σημαντικό το νομοσχέδιο να έχει την υποστήριξη και των άλλων κομμάτων. Γι΄αυτό αν έχετε κάποια ισχυρή αντίρρηση σε κάτι, είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε, γιατί αυτός ο νόμος δεν είναι νόμος μιας κυβέρνησης, αφορά όλα τα κόμματα και όλες τις κυβερνήσεις στο μέλλον».
Ως προς τη θητεία τού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ο κ. Πετραλιάς επισήμανε, «για να φύγει κάθε υπόνοια», ότι «η θητεία του τωρινού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, λήγει μετά τις εκλογές» και ανακοίνωσε, ως «κίνηση συναίνεσης», ότι με τροποποίηση-νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο, δεν θα προβλεφθεί ανανέωση θητείας αλλά θα υπάρξει αναφορά ότι τα μέλη του ΔΣ δύνανται να συμμετάσχουν στον ανοιχτό διαγωνισμό που θα γίνεται κανονικά για την εκλογή του επόμενου ΔΣ. Η δυνατότητα συμμετοχής στον ανοιχτό διαγωνισμό, των μελών του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, θα δίδεται για μια φορά