Δεν απέφυγε τη ρήτρα take or pay η ΔΕΠΑ από την Gazprom

Δεν απέφυγε τη ρήτρα take or pay η ΔΕΠΑ από την Gazprom

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δεν απέφυγε, τελικά, η ΔΕΠΑ την πληρωμή πέναλτι στην Gazprom, εξαιτίας της απορρόφησης μικρότερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από τις συμβολαιοποιημένες. Η Gazprom ενημέρωσε μέσα στον τελευταίο μήνα του 2015 τη ΔΕΠΑ για την απόφαση της να διεκδικήσει ρήτρα take or pay για το 2014 και ήδη έχει τιμολογήσει ένα ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δύο δόσεις, πληρωτέες στα τέλη Ιανουαρίου και το Μάρτιο. Το ποσό αυτό είναι ένα μέρος του συνολικού ποσού που θα διεκδικήσει η Gazprom ως πέναλτι για το 2014 και το οποίο αποτελεί ακόμη προϊόν διαπραγμάτευσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θόδωρος Κιτσάκος, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους, δεν έκρυψε ότι η ρήτρα θα μετακυληθεί στους πελάτες της, ηλεκτροπαραγωγούς και τη βιομηχανία, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό μέχρι στιγμής πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι είναι ζήτημα και ρυθμιστικό και για το λόγο αυτό θα υπάρξει σχετική συνεννόηση με τη ΡΑΕ.

Καθώς και το 2015 η ΔΕΠΑ απορρόφησε μικρότερες ποσότητες από την Gazprom, αναμένεται να υπάρξει πέναλτι και για την περσινή χρονιά, το οποίο, όμως, όπως έγινε γνωστό, θα είναι πολύ πιο περιορισμένο.

Ανοιχτό, είναι εξάλλου, και το θέμα της διαμάχης ΔΕΠΑ-Botas, για την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από την Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Κιτσάκος, η τελική απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας ανακοινώθηκε ότι θα γνωστοποιηθεί στις 30 Ιουνίου. Η ΔΕΠΑ προσδοκά σε μια απόφαση που δεν θα έχει χαρακτηριστικά μονομέρειας, καθώς το Δικαστήριο αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να παρατείνει τη λήξη της απόφασης. Τα ποσά που διακυβεύονται ξεκινούν από μερικές δεκάδες εκατομμύρια και φθάνουν τα 150 εκατ. δολάρια. Βέβαια, όπως είπε ο κ. Κιτσάκος, υπάρχουν νομικοί δρόμοι για να εφεσιβληθεί η όποια απόφαση, ακόμη και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την ίδια την Botas.

Άλλωστε, στα τέλη Ιανουαρίου ο κ. Κιτσάκος θα μεταβεί στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια ανατροπής ή μετριασμού των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη δυσμενή για τη ΔΕΠΑ απόφαση της διαιτησίας. Πάντως, και σε αυτήν την περίπτωση, η ΔΕΠΑ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μετακυλήσει στους πελάτες της κι αυτήν την επιβάρυνση της.

Ο κ. Κιτσάκος αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η ΔΕΠΑ, με εστίαση, κυρίως, στην ελληνική αγορά και κατά δεύτερο λόγο στις διεθνείς δραστηριότητες της, που μονοπωλούσαν ως τώρα τη δράση της, όπως είπε. Έτσι, πρόθεση της είναι να φέρει το φυσικό αέριο σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα σήμερα, είτε με υγροποιημένο αέριο (LNG), είτε με συμπιεσμένο αέριο (CNG). Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, η εταιρία είναι σε συζητήσεις με τρεις Περιφέρειες της χώρας, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που εμφανίζονται πιο έτοιμες να υλοποιήσουν από κοινού τα σχέδια της. Στόχος είναι μέχρι το 2018 να συσταθούν κατά τόπους Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), ενώ αναζητούνται και πιστοποιημένοι μεταφορείς, με ειδικά δοχεία μεγάλης χωρητικότητας, για τη διακίνηση συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου σε περιοχές εκτός δικτύων.

Όλα αυτά βέβαια θα αποσαφηνισθούν, στο πλαίσιο του νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού της δραστηριότητας διαχείρισης των δικτύων διανομής Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, με την εισφορά του κλάδου διανομής κάθε μίας από αυτές σε νέα ΕΔΑ που θα ιδρυθεί και θα πρέπει να είναι έτοιμη ως τις αρχές του 2017.