Σε χρόνο… Schaeuble που επιδιώκει να κλωτσήσει μακριά από τις γερμανικές εκλογές το τενεκεδάκι των αποφάσεων για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σπάζοντας τη σιωπή των τελευταίων εβδομάδων, η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde εμφανίστηκε θετική για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα, αλλά πρόθυμη να δώσει όσο χρόνο χρειάζεται στους Ευρωπαίους προκειμένου, όπως λέει, να λύσουν τις διαφωνίες τους για την απαιτούμενη ελάφρυνση του χρέους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt, η κ. Lagarde δήλωσε:
«Έχουμε εξηγήσει επανειλημμένως ότι στην ιδανική περίπτωση ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα θα έπρεπε να στηρίζεται σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αποφάσισε μεν το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά θα πρέπει να υλοποιηθούν ακόμη. Ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αυτό δεν συμφωνούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του χρέους βάσει του τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό λαμβάνουμε υπόψη τις έως τώρα οικονομικές τάσεις, τις προβλέψεις, και της Κομισιόν, αλλά και τις δικές μας εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία».
Σύμφωνα με την Christine Lagarde, το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας (των δανείων) και της αποπληρωμής των τόκων» όπως σπεύδει να διευκρινίσει. «Αυτή είναι η προτίμησή μας και προκειμένου τα μέτρα αυτό να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές, η προτίμησή μας αυτή θα πρέπει να εκφραστεί τώρα. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: "Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα"».
Είναι όμως οι Ευρωπαίοι έτοιμοι να στείλουν ήδη σήμερα το σαφές αυτό μήνυμα; «Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».
Σύμφωνα με την κ. Lagarde αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και με άλλες χώρες όπου υπήρχαν παρόμοιες συνθήκες και υπό αυτή την έννοια δεν πρόκειται για μια λύση ειδικά για την Ελλάδα, «δεν ανακαλύπτουμε μια λύση α λα Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά λέει. Κληθείσα να απαντήσει εάν πρόκειται για ένα bail-out για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών W. Schaeuble, η Chr. Lagarde απαντά: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι τη συζήτησαν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου».
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους ώστε να καταστεί εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και στη συνέχεια η έξοδος στις αγορές, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο συμπέρασμα πως δέκα ημέρες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου όπου το θέμα θα ξανασυζητηθεί, δεν έχουν υπάρξει βήματα προσέγγισης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ που παραμένουν οχυρωμένες στις αρχικές θέσεις τους.
Η Ελλάδα παραμένει «ξεκρέμαστη» και όλα δείχνουν ότι κερδίζει έδαφος η «συμβιβαστική» λύση που έπεσε στο τραπέζι του προηγούμενου Eurogroup σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ θα παραμείνει εντός του προγράμματος χωρίς να δεσμεύσει χρήματα μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, ή έως ότου αποσαφηνιστούν τα πιθανά μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους ώστε το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να είναι σε θέση να εκπονήσουν εκθέσεις βιωσιμότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC