Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το δημοψήφισμα του 2015, οι Financial Times επιχειρούν να καταγράψουν την πορεία ανάκαμψης της Ελλάδας, η οποία βρέθηκε μια ανάσα από την κατάρρευση, όπως αναφέρουν στο δημοσίευμά τους.
Όπως σχολιάζουν οι FT, η σκληρή διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη λίγο έλειψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, με καταστροφικές συνέπειες. Η απότομη πολιτική αναδίπλωση του πρωθυπουργού — η γνωστή «κωλοτούμπα» — ήταν ταυτόχρονα επώδυνη και καθοριστική, σηματοδοτώντας την αρχή της σταδιακής επιστροφής στην οικονομική σταθερότητα.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει καταφέρει να βγει από τα μνημόνια, να επιδείξει σημαντική δημοσιονομική πειθαρχία και να καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από πολλές πιο πλούσιες ευρωπαϊκές οικονομίες.
How Greece came back from the brink https://t.co/f3rKnBwkO4
— Financial Times (@FT) July 11, 2025
Όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ της και βρέθηκε κοντά στην κοινωνική κατάρρευση. Ωστόσο, το γεγονός ότι καταφέραμε να ανακάμψουμε αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού μας συστήματος».
Σύμφωνα με τους FT, η ελληνική κρίση δεν άλλαξε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη, αναγκάζοντάς την να θωρακίσει το κοινό νόμισμα και να δημιουργήσει νέα εργαλεία και θεσμούς για την αποτροπή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.
«Αν η Ελλάδα είχε βγει από το ευρώ, αυτό θα σήμαινε το τέλος του ευρώ. Γιατί αυτό θα αποδείκνυε ότι το ενιαίο νόμισμά μας δεν είναι αιώνιο. Θα γινόταν απλώς μια ζώνη σταθερού επιτοκίου» λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, που διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής από το 2014 έως το 2019.
Αναφερόμενοι στις θέσεις Βαρουφάκη και των άλλων «ριζοσπαστών» του ΣΥΡΙΖΑ, οι FT σχολιάζουν πως «πίστευαν ότι ο κίνδυνος που ενέχει η έξοδος της Ελλάδας για την υπόλοιπη Ευρωζώνη τους έδινε το πλεονέκτημα να αποσπάσουν νέα χρήματα με καλύτερους όρους. Ο Βαρουφάκης έχασε γρήγορα την εμπιστοσύνη των ομολόγων του στην Ευρωζώνη».
«Ποτέ δεν ήταν σε διαπραγματευτική διάθεση. Ποτέ δεν ήταν σε θέση συμβιβασμού. Πάντα έδινε μαθήματα με μια ναρκισσιστική προσέγγιση... [Ήταν] ένας καταστροφικός υπουργός Οικονομικών» θυμάται ο Μοσκοβισί.