Για νέο πολύμηνο ράλι «ετοιμάζονται» οι αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Για νέο πολύμηνο ράλι «ετοιμάζονται» οι αγορές

Ζούμε στην εποχή που τη μία στιγμή ο ορίζοντας είναι γεμάτος σύννεφα και αμέσως μετά καθαρίζει με ένα μαγικό τρόπο που πολλές φορές είναι επικίνδυνος γιατί προκαλεί εφησυχασμό. Και επειδή ούτε μαγικά φίλτρα υπάρχουν στις αγορές, ούτε κρυφές συνταγές επιτυχίας, καλό είναι να φιλτράρουμε τις προβλέψεις των ειδικών, λαμβάνοντας υπόψη και τους κινδύνους που αντιλαμβανόμαστε. 

Ενώ, λοιπόν, η JPMorgan πιστεύει ότι οι μικροεπενδυτές θα ρίξουν περί τα 500 δισ. δολάρια στις μετοχές στο β’ εξάμηνο του 2025, πυροδοτώντας ένα νέο μεγάλο ράλι που θα φέρει κέρδη έως και 10%, οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι «βλέπουν» περιθώρια ανόδου μικρότερα της τάξης του 5% στο επόμενο 12μηνο.  

Οι αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι οι αγορές μετοχικών μεριδίων στο υπόλοιπο του έτους θα ανέλθουν στα 630 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 360 δισ. δολάρια θα προέλθουν από μη θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για μία μερίδα επενδυτών που προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς είχαν αγοράσει στην πτώση του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου. Η Goldman Sachs ακολούθησε το παράδειγμα της JPMorgan και έγινε ο δεύτερος οίκος που αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τον S&P 500 στην τρέχουσα εβδομάδα. 

Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε για τις ανησυχίες που σχετίζονται με τη διόγκωση μίας τεράστιας φούσκας, η οποία όταν (και όχι αν) σκάσει θα προκαλέσει εκκωφαντικό θόρυβο και θα παρασύρει στην άβυσσο εκατομμύρια επενδυτές. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο της φούσκας είναι και η «απληστία» των επενδυτών ή αν θέλετε ο εφησυχασμός που δείχνουν κάθε φορά που ξεσπάει και τελικά αποκλιμακώνεται μία κρίση ή αναταραχή. 

Είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι τέτοια εποχή ο δείκτης «φόβου και απληστίας» που καταγράφει το… επενδυτικό συναίσθημα που οδηγεί τις αγορές βρισκόταν σε ουδέτερο σημείο, ενώ σήμερα δείχνει «ακραία απληστία». Μέχρι και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX  έχει υποχωρήσει στο 16, επίπεδο που παρατηρείται όταν υπάρχει νηνεμία στις αγορές. Είναι όμως όλα τόσο ρόδινα; Ναι, είναι η απάντηση, αν λάβουμε υπόψη την αβεβαιότητα των περασμένων μηνών. 

Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου. Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλλει δασμούς 35% στον Καναδά έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η προοπτική ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που θα ανατρέψει τα καθιερωμένα είναι υπαρκτή. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων β’ τριμήνου για τις εισηγμένες στη Wall Street. Τα αποτελέσματα θα δώσουν μία πρώτη γεύση για το πόσο «δαγκώνουν» οι δασμοί, ωστόσο, καλύτερη εικόνα θα μπορούμε να έχουμε στο γ’ τρίμηνο. 

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές τα αναμένουν με αγωνία γιατί πιστεύουν ότι θα καταλάβουν κατά πόσο το ράλι έχει ακόμα δρόμο. Η BNP Paribas από την πλευρά της, εκτιμά ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα, καθώς και η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Fed, είναι οι παράγοντες που θα συντηρήσουν το ράλι και θα στείλουν τον S&P 500 στις 6.700 μονάδες. 

Μέχρι να φτάσουμε στο… σημείο καμπής, έχει αξία να δούμε και ορισμένες νέες προβλέψεις αλλά και κάποια αισιόδοξα μηνύματα που προέρχονται από την αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλού κινδύνου. Αναλυτές επισημαίνουν, λοιπόν, ότι η αγορά των πιο ακραίων risk assets εμφανίζει την ίδια αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας με την αγορά των μετοχών. Και αυτό είναι ένα σημάδι που πρέπει να λάβουμε υπόψη καθώς τα εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων ή junk bonds είναι τα πρώτα που εξαϋλώνονται σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. 

Μήπως όμως πρόκειται για υπερβολική αισιοδοξία, σε επίπεδα παρόμοια με τα χρόνια πριν το 2008, όταν οι τιτλοποιήσεις των ακραίου ρίσκου subprime δανείων είχαν γίνει μία άκρως επικίνδυνη τάση και διόγκωσαν τη φούσκα μέχρι που έσκασε; Την απάντηση θα τη δώσει ο χρόνος. Το μόνο σίγουρο σήμερα είναι ότι το επενδυτικό κλίμα είναι σαφώς καλύτερο σε σύγκριση με τον Απρίλιο και τον Μάιο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να… στραβώσει ανά πάσα στιγμή.