Δ. Μιχαηλίδου: Από αρχές Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός
Eurokinissi
Eurokinissi

Δ. Μιχαηλίδου: Από αρχές Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός

«Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα γνωρίζουμε κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι στο τέλος αυτής της εβδομάδας», σημείωσε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας για τον νέο κατώτατο μισθό προσθέτοντας «θα είναι στην αρχή της επόμενης; Πάντως, το σημαντικό είναι ότι από αρχή Απρίλη ο νέος κατώτατος μισθός, ο τέταρτος διαδοχικά υψηλότερος κατώτατος μισθός, θα έχει τεθεί σε ισχύ για να προλάβει την κυβέρνηση».

Εν συνεχεία, σημείωσε στην ΕΡΤ πως «δεν έχουμε καταλήξει στο ποσό γιατί το ποσό περνάει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να είμαι σαφής. Θα υπάρχουν μέλη του Συμβουλίου που μπορεί να το θέλουν παρακάτω. Μέλη του Συμβουλίου φαντάζομαι επί το πλείστον που θα το θέλουν παραπάνω.

Η αύξηση που έχει γίνει στον κατώτατο μισθό και στον μέσο μισθό από το 2019 που αναλάβαμε είναι και στις δύο περιπτώσεις στο 20%. Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία συμβαδίζει με αυτό που δίνει η ίδια η αγορά, δηλαδή όταν η ίδια η αγορά έχει αυξήσει τον μέσο μισθό κατά 20% την ίδια περίοδο, σημαίνει ότι ούτε έχεις ένα κράτος το οποίο πηγαίνει και ορίζει τους όρους του που δεν έχουν σχέση με την αγορά. Ούτε έχεις μια αγορά η οποία κινείται πολύ, πολύ πιο γρήγορα απ ότι θέλει να κινηθεί το κράτος.

Εδώ πέρα, η αύξηση και του κατώτατου και του μέσου μισθού κατά 20% τα τελευταία 4 χρόνια είναι υψηλότερη από την αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας. Η αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας από το 2009 μέχρι σήμερα είναι συσσωρευμένα στο 12%.

Θα σας πω ότι η αύξηση του πληθωρισμού στο 12% σε σχέση με την αύξηση του μέσου μισθού στο 20% είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του πληθωρισμού στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που ξεπερνά το 15% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αύξηση στο μέσο μισθό τους που είναι πολύ κάτω από το 15%. Τώρα το ότι εμείς έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε το μέσο μισθό κατά πολύ περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μαζέψουμε τον πληθωρισμό περισσότερο απ’ ότι έχει καταφέρει να τον μαζέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα λέει όλα; Όχι, Είναι μια κατάκτηση από μόνο του.

Δείχνει ότι και στο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, αλλά και στο επίπεδο συγκράτησης του πληθωρισμού και εκεί τα έχουμε καταφέρει καλύτερα, δεν θα πω πολύ καλά, θα πω καλύτερα, αλλά εδώ έχουμε δύο πράγματα που γίνονται, το ένα τις πολιτικές μας για να μειώσουμε τις αυξήσεις των τιμών και την αισχροκέρδεια, ελέγχους αλλά και πολιτικές έτσι ώστε να μην ανεβαίνουν οι τιμές.

Βλέπουμε ας πούμε 16% την πτώση στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, 15% σε όλα τα απορρυπαντικά. Τα απορρυπαντικά ήταν πάρα πολύ ακριβά στην Ελλάδα και από την άλλη τα μέτρα που παίρνουμε εμείς έτσι ώστε να ενισχύσουμε το εισόδημα είναι το επίδομα μητρότητας; Είναι συνταξιούχος που δεν του κόβουμε πια τη σύνταξη και έχουμε 50 χιλιάδες συνταξιούχους να δουλεύουν όταν είχαμε πριν βγει η πλατφόρμα στην οποία δεν παρακατακρατούν το 30% με μία πληθώρα μέτρων που έχουμε πάρει το επίδομα γέννησης και ενισχύουμε και το εισόδημα του νοικοκυριού»;

Για τον μέσο μισθό ανέφερε: «Ο στόχος μας, δηλαδή το 2027, να φτάσουμε στο 950 στον κατώτατο μισθό και στα 1.500 στον μέσο. Εδώ να πω το εξής ότι από το 2022 μέχρι σήμερα δεν έχουμε κλείσει καν δύο χρόνια, έχουμε 50.000 συμπολίτες μας λιγότερους να εργάζονται στον κατώτατο μισθό. Οπότε, από εκεί που μέχρι και το 2022 ήταν η μεγαλύτερη μισθολογική κατηγορία του κόσμου, εργαζόταν με τον κατώτατο μισθό, τώρα έχουμε φύγει και η μεγαλύτερη μισθολογική κατηγορία εργάζεται με τον μισθό πάνω από τον κατώτατο μισθό και γι αυτό ακριβώς έχει ανέβει και ο μέσος μισθός. Ο μέσος όρος εδώ πλέον η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι των εργαζομένων με μέσους μισθούς από 1.000 μέχρι 3.000 ευρώ».