Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας

Βουλή: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας

Στην Ολομέλεια εισάγεται την Τετάρτη το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας».

Με το σχέδιο νόμου κωδικοποιούνται και εντάσσονται σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο σειρά από νομοθετικές διατάξεις και νομοθετήματα που αφορούν στο περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού τής αξίας των ακινήτων, τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των ακινήτων, το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και τη φορολογία κατοχής ακινήτων (Ειδικός Φόρος Ακινήτων - ΕΦΑ), τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία (Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων - ΦΜΑ), τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια.

Πέραν αυτού, στον προτεινόμενο Κώδικα ενσωματώνονται και διάφορες διατάξεις νόμων οι οποίες έχουν ενταχθεί σε διάφορα νομοθετήματα και κρίνεται ότι έχουν συνάφεια, προκειμένου να αποτυπώνεται ενιαία το οικείο κανονιστικό πλαίσιο, όπως οι αγροτικές απαλλαγές από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και η απαλλαγή κατά την αγορά ακινήτων στη Θράκη.

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η "Νίκη" και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας αναφέρθηκε στη σημασία του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας και για την ασφάλεια δικαίου και των συναλλαγών και για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

«Το να κωδικοποιείται μια τόσο σύνθετη φορολογία, όπως είναι η φορολογία η οποία αφορά στα ακίνητα, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες επτά δεκαετίες περίπου, από το 1950 και μετά, είναι αν μη τι άλλο ένα σημάδι ασφάλειας δικαίου, ασφάλειας των συναλλαγών, προστασίας του Έλληνα πολίτη, προστασίας του επαγγελματία, σε κάθε έκφανση που έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία.

Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σταθερού φορολογικού πλαισίου για τους επενδυτές, για τους επαγγελματίες του κλάδου, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας και συμπλήρωσε ότι «γι΄αυτή την αναμφίβολα θετική εξέλιξη», το αναμενόμενο θα ήταν να το ψηφίσουν, τουλάχιστον επί της αρχής, όλα τα κόμματα.

«Ήταν πάγιο αίτημα ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας, ώστε να δημιουργηθεί νησίδα νομικής ασφάλειας, δεδομένου ότι αφορά το περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τη φορολογία κατοχής ακινήτων, τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία, τη φορολογία δωρεών, κληρονομιών, τη φορολογία του ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο υφυπουργός και επέμεινε ότι η κωδικοποίηση αυτής της σύνθετης και πολυδαίδαλης νομοθεσίας είναι μια θετική εξέλιξη.

«Η Ελλάδα του 2025 δεν μπορεί να λειτουργεί με νομοθετήματα της δεκαετίας του 1950. Δεν νοείται η φορολογία περιουσίας να βασίζεται σε αποσπασματικές διατάξεις, σε παλιές και ξεπερασμένες λογικές, σε γραφειοκρατικές πρακτικές που κουράζουν και εκνευρίζουν τους πολίτες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.