Bing Bang για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας στην πληροφορική 

Bing Bang για τις εταιρείες κυβερνοασφάλειας στην πληροφορική 

Big Bang έρχεται για τις εταιρείες πληροφορικής που εξειδικεύονται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς η «επανάσταση» της τηλε-εργασίας, της τηλεμάθησης και του e-commerce που έφερε η πανδημία, άνοιξε «κερκόπορτες» στα συστήματα όχι μόνο των απλών χρηστών, αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα με την εξέλιξη των συστημάτων πληροφορικής εξελίσσονται και οι απειλές στον κυβερνοχώρο.

Μελέτη του ΣΕΒ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, καταγράφει ότι στη διάρκεια του 2020, πάνω από το 50% των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας απειλήθηκε από κάποιας μορφής κυβερνοεπίθεση. Σύμφωνα, δε, με παλαιότερη έρευνα των Deloitte και MAPI (Manufacturer's Alliance for Productivity and Innovation),η οικονομική ζημιά που προκαλείται στις επιχειρήσεις από τέτοιου είδους παραβιάσεις ασφαλείας είναι τεράστια. Ειδικότερα, ο μέσος όρος ζημίας από παραβίαση δεδομένων ανήλθε σε 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία από περιστατικά ασφάλειας που σχετίζονται με δίκτυα Internet of Things (smart λειτουργικότητας) ανήλθε σε 330.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο παρουσιάζουν αυξητική τάση κατά 72% την τελευταία πενταετία, αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα με την πανδημία καθώς σύμφωνα με την επιθεώρηση του οργανισμού Fintech News, οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία του COVID-19 είναι υπεύθυνες για αύξηση ύψους 238% στις κυβερνοεπιθέσεις. 

Λαμβάνοντας υπόψιν λοιπόν αυτά τα δεδομένα το 80% των εταιρειών σε διεθνές επίπεδο, τείνουν να ενισχύουν την ασφάλεια των ψηφιακών τους υποδομών. Μεταξύ αυτών, που αναβαθμίζουν το τελευταίο διάστημα τις υποδομές κυβερνοασφάλειας, είναι οι τράπεζες, καθώς οι συναλλαγές τους έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό ηλεκτρονικές, αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί. Ωστόσο στη χώρα μας όπως αναφέρει έκθεση του ΣΕΒ, ενώ η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, δεν παρατηρείται ανάλογη αναβάθμιση και αναθεώρηση των συστημάτων και των πολιτικών ασφαλείας.

Ν. Πασχαλίδης (Neurosoft): Σε φάση ωρίμανσης το cybersecurity

Μιλώντας προς το Liberal Markets, o CEO της Neurosoft, Νώντας Πασχαλιδης, αναφέρει:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις που έφερε η παγκόσμια πανδημία έχουν συντελέσει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και των οργανισμών στη χώρα, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Οι επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν, υιοθετούν με ταχύ ρυθμό νέες ψηφιακές τεχνολογίες με σκοπό να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

Ωστόσο ο ψηφιακός κόσμος ή κυβερνοχώρος εκτός από τις ευκαιρίες και τα οφέλη που υπόσχεται ενέχει και αυξημένους κινδύνους, με το 50% των επιχειρήσεων περίπου να έχει δεχθεί κυβερνοεπιθέσεις μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η πανδημία έχει δράσει ως καταλυτικός παράγοντας και για την αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων, καθιστώντας πλέον επιτακτική την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης στο ζητούμενο της κυβερνοασφάλειας.

Στη χώρα μας αναδεικνύεται από πρόσφατες μελέτες πως o τομέας της κυβερνοασφάλειας βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης. Η αναβάθμιση της στρατηγικής για την κυβερνοασφάλεια, είναι πλέον στην ατζέντα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και οργανισμών και λαμβάνεται υπόψη σε κάθε επιχειρηματική απόφαση. Ταυτόχρονα το νέο «ψηφιακό περιβάλλον» που διαμορφώνεται θα έχει ως βάση την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών τηλε-εργασίας και την ασφαλή ψηφιοποίηση των καναλιών επικοινωνίας, υπηρεσιών και συναλλαγών. Θεωρώ επίσης πως η τάση που θα επικρατήσει από πλευράς προϋπολογισμών για την κυβερνοασφάλεια, θα είναι η μέγιστη βελτιστοποίηση της αναλογίας δαπάνη προς αποτέλεσμα και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της «ποσοτικοποίησης» των κινδύνων, της αυτοματοποίησης και του εξορθολογισμού της τεχνολογίας. Ιδιαίτερα αποτελεσματική προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αύξηση των ελέγχων ανθεκτικότητας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες επιχειρησιακές διαδικασίες θα παρέχονται απρόσκοπτα σε ενδεχόμενο περιστατικό κυβερνοεπίθεσης.
Όσον αφορά τις μελλοντικές προκλήσεις η χώρα θα πρέπει να θωρακίσει τις ομάδες κυβερνοασφάλειας και να καλύψει την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, ενώ θα πρέπει παράλληλα να συνεχίζει να δομεί την κυβερνοασφάλεια πάνω σε ένα τριπλό πυλώνα: την επιτάχυνση της καινοτομίας, τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης».

Αύξηση της αγοράς ΤΠΕ κατά 1 δισ. μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη 40 δισ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που εκπόνησε η Deloitte, μετά από ανάθεση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας, η αξία της Ελληνικής αγοράς σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μπορεί να ανέλθει έως το 2023 στα επίπεδα των 7,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ένα δυναμικό σενάριο «Ανάπτυξης», από 5,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. 

Αν η επίτευξη του δυναμικού σεναρίου «Ανάπτυξης» θεωρείτο ρεαλιστική προ πανδημίας, όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι πλέον η ανάπτυξη της θα είναι αλματώδης! και αφετέρου αποτελεί μονόδρομο για το μέλλον του κλάδου. Δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζοντας τη μελέτη εκείνη στο digital economy forum 2019 “Leading Greece to Growth”,  το στέλεχος της Deloitte, Νίκος Χριστοδούλου, σημείωνε ότι αύξηση της αξίας της αγοράς ΤΠΕ κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη της τάξης των 40 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία το 2023, που σωρευτικά θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας σε βάθος πενταετίας.

 Σε επίπεδο απασχόλησης αυτό μεταφράζεται σε 14.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο ΤΠΕ και 415.000 νέες θέσεις εργασίας στους άλλους κλάδους της οικονομίας έως το 2023. Η αγορά υπηρεσιών πληροφορικής ενισχύθηκε κατά 3,6% το 2018, ξεπερνώντας σε αξία το 1 δισ. ευρώ, ενώ για το 2019 εκτιμάται ενίσχυση κατά 3,3%. 


Πως «δουλεύουν» οι hackers εν μέσω πανδημίας 

Η πανδημία δρα ως καταλύτης προς την εκθετική αύξηση κυβερνοεπιθέσεων, καθιστώντας ιδιαίτερα ευάλωτες τις επιχειρήσεις. Οι πιο συχνοί μέθοδοι επίθεσης μέχρι τώρα, σύμφωνα με το CSO online, είναι μέσω email που μεταφέρουν το 94% των κακόβουλων λογισμικών και οι επιθέσεις τύπου phishing οι οποίες είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 80% των εταιρικών παραβιάσεων ασφάλειας.

Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου δέχονται συνεχείς απειλές για εξαπάτηση μέσω της χρήσης πιστωτικών καρτών και κωδικών προσωποποιημένων λογαριασμών, ταυτόχρονα οι χάκερς και τα malware «μαθαίνουν» σιγά σιγά να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους. Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό πίεση να “κλειδώσουν” τα συστήματα ασφαλείας τους και να ετοιμαστούν για νέους, κακόβουλους τρόπους επίθεσης. 

Οι hackers κάνουν ό,τι μπορούν για να βλάψουν εταιρείες μέσω των κυβερνοεπιθέσεων. Δεδομένα από 99 εταιρείες,  δείχνουν πως το 71% των παραβάσεων έχουν οικονομικό κίνητρο, με το 52% να είναι πρακτικό hacking, δίχως δηλαδή την χρήση αυτόνομων προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει πως το άτομο στην άλλη πλευρά του δικτύου μπορεί ενεργητικά να προσπαθεί να προκαλέσει οικονομική ζημία. 

Η οικονομική βιομηχανία είναι από τις πιο απειλούμενες το 2020 και θα εξακολουθήσει να είναι το 2021 για προφανείς λόγους. Σύμφωνα με το Fortunly, οι επενδύσεις στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας στον τομέα του Fintech έφτασαν τα 646,2 εκατομμύρια δολάρια το 2020, υπερδιπλάσια των επενδύσεων που έκαναν το 2019 στο τομέα του IT.