Β. Αποστόλου: Τεράστιες οι δυνατότητες για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα

Β. Αποστόλου: Τεράστιες οι δυνατότητες για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα

Στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ανατολική Αττική, για ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του από το βήμα του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική», που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.

«Να δούμε την πρωτογενή παραγωγή στην Ανατολική Αττική με άλλη ματιά, έξω από τα συνήθη παραγωγικά πρότυπα» είπε σχετικά, τονίζοντας πως τα υφιστάμενα αναπτυξιακά εργαλεία, τόσο του ΕΣΠΑ όσο και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός «ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα κατάρτισης των νέων αγροτών παρελθόντων ετών και καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ενισχύσεις».

Υπογράμμισε πως η προκήρυξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις βρίσκεται σε εξέλιξη. «Στην Ανατολική Αττική είχαν υποβληθεί 20 επενδυτικά σχέδια συνολική δημόσιας δαπάνης περίπου 1 εκατ. ευρώ» τόνισε σχετικά.

Πρόσθεσε πως «υπογράφηκε η απόφαση για «στήριξη σε συστήματα ποιότητας» που έχει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Αποστόλου δήλωσε πως «προετοιμάζεται η εφαρμογή συστήματος παροχής γεωργικών συμβουλών» που θα βελτιώσει την οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς μέσω αυτού του προγράμματος θα «μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας».

Μιλώντας για τον κλάδο της αλιείας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σημείωσε ότι «έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να ακυρωθούν μεγάλες αγκυλώσεις του παρελθόντος».

Τόνισε πως «βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του κλάδου είναι οι κοινοτικοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 389 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ».

Έθεσε ως στόχο τη «θωράκιση του εισοδήματος των επαγγελματικών αλιέων και την προστασία ιδιαίτερα των ευαίσθητων ιχθυοαποθεμάτων».

Γ. Τσιρώνης: «Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα από οικονομικής άποψης, όμως αλίμονο αν πούμε ότι έχουμε γλιτώσει»

«Εδώ στο Λαύριο θα έπρεπε να είναι το επιχειρηματικό κέντρο. Εδώ που είναι και το πιο κοντινό λιμάνι στα νησιά μας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

Σημείωσε πως «η χώρα έχει γυρίσει σελίδα από οικονομικής άποψης» εφιστώντας όμως την προσοχή δηλώνοντας «αλίμονο αν πούμε ότι έχουμε γλιτώσει». Υπογράμμισε πως από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, μέχρι το 2014, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενώ από το 2015, όταν και ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, «έχουμε δημιουργήσει πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε πως τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη στηριζόταν στην κατανάλωση, ενώ τα «τελευταία χρόνια στηρίζεται στη βιομηχανική ανάπτυξη».

Χαρακτήρισε τον πρωτογενή τομέα «μέλλον της Ελλάδας» και πρόσθεσε πως το αγροτικό ΑΕΠ της χώρας έχει υποστεί τεράστια απώλεια και παρά την ανάπτυξη του τομέα τα τελευταία χρόνια, δεν έχει αναπληρωθεί πλήρως.

Κ. Παπανάτσιου: Ανάπτυξη 2,5% αναμένεται τα επόμενα χρόνια

«Τα τελευταία 3 χρόνια η κυβέρνησή μας σταθεροποίησε την οικονομία και έφερε την ανάπτυξη» είπε από τον πλευρά της η υφυπουργός Οικονομίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα επόμενα χρόνια αυτή αναμένεται να ανέρχεται σε 2,5%.

Ανέφερε πως μέσα στον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο, που θα έχει προτεραιότητα την «ταχύτερη και δίκαιη ανάπτυξη». Σημείωσε, ότι στόχος είναι η ταχύτατη κάλυψη του εδάφους που χάθηκε την πενταετία 2009-2014, υπογραμμίζοντας ότι «στα 3 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψουμε μια λάθος κατεύθυνση δεκαετιών» υποστηρίζοντας ωστόσο πως «προχωρήσαμε παντού σε ενέργειες που βελτίωσαν τη ζωή των αγροτών».

Χαρακτηριστικά, στάθηκε στην επαναφορά του αφορολόγητου στους κατ'' επάγγελμα αγρότες και δήλωσε πως «οι περισσότεροι αγρότες πλήρωσαν λιγότερο φόρο για το 2016» και αρκετοί άλλοι «πήραν επιστροφή φόρου».

Β. Κόκκαλης: Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω του συνεργατισμού

«Το 2015 παραλάβαμε μια κατάσταση με πολλές παθογένειες» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.

Ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και τόνισε πως το σχέδιο του ΥΠΑΑΤ στηρίζεται σε 3 άξονες. Την οργάνωση, την εκπαίδευση και την πιστοποίηση/κατοχύρωση του επαγγελματία αγρότη.

Μιλώντας για την οργάνωση, ο κ. Κόκκαλης έκανε αναφορά στον συνεργατισμό, λέγοντας πως «εμπράκτως ενισχύουμε τις ομάδες παραγωγών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» καθώς «μειώνεται το κόστος παραγωγής μέσω αυτού».

Υπογράμμισε πως μέσω της εκπαίδευσης «ο παραγωγός θα μάθει πώς να μειώνει το κόστος παραγωγής πολύ περισσότερο», και πρόσθεσε πως «σε αυτά τα 3 χρόνια προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τις πληγές του παρελθόντος και να δώσουμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα».

Χαρακτηριστικά ανέφερε «διασφαλίσαμε με νόμο το εισόδημα του αγρότη παραγωγού» λέγοντας πως μέσω αυτού ο αγρότης πληρώνεται εντός 60 ημερών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις ομιλίες παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, όπως και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Intime News