Αυξάνονται τα projects ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων

Αυξάνονται τα projects ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων

Σημαντικό αντικείμενο σε μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρίες και ευρύτερα στην κατασκευαστική αγορά  θα μπορούσε να δημιουργήσει η ενεργειακή αναβάθμιση κρατικών κτιρίων. Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν λάβουμε υπόψη ότι από 100.000 δημόσια κτίρια, μόλις 17.000 έχουν εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό! Τα περισσότερα δηλαδή κρατικά κτίρια είναι περιβαλλοντικές βόμβες: εκπέμπουν ιδιαίτερα υψηλούς ρύπους διοξειδίου του άνθρακα και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Τη λύση θα δώσει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ. Ενόσω όμως, η αγορά περιμένει να βγει «στον αέρα» η συγκεκριμένη δράση, δρομολογούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε σειρά κτιρίων.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014-2020 οι μελέτες, προϋπολογισμού 180 χιλ. ευρώ, για την αναβάθμιση του κτιρίου του πρώην δημόσιου καπνεργοστασίου που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 19.000 τ.μ. τμήμα του οποίου (6.500 τ.μ.) ανακαινίστηκε πρόσφατα ως προϊόν ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δηλαδή από τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Τώρα όμως, προωθείται, μέσω των δρομολογούμενων μελετών, μία ολιστική πρόταση αξιοποίησης του ακινήτου με στόχο το σχετικό έργο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησης περιλαμβάνουν τη δημιουργία μουσείου ελληνικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Αίθουσας Νέων, αλλά και κτιρίων και δραστηριοτήτων σχετικών με το ιστορικό αρχείο της Βουλής των Ελλήνων. Το πρώην καπνεργοστάσιο που βρίσκεται στην οδό Λένορμαν στην Αθήνα, που λειτούργησε το 1930, αποτελεί ένα κτιριακό θησαυρό του οποίου το «λίφτινγκ» θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην τοπική αγορά ακινήτων.

Αντίστοιχα σχέδια με έμφαση στην επίτευξη ενεργειακής εξοικονόμησης υπάρχουν και για το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της οδού Ριζάρη, και διαθέτει συνολική επιφάνεια 9.315 τ.μ.

Υπολογίζεται ότι το κτίριο έχει ανάγκη για κάθε μέρα που λειτουργεί από 581,7 kwh ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή από μία μεγάλη ποσότητα ενέργειας που το κατατάσσεται στην Η’ ενεργειακή κλάση. Με τις παρεμβάσεις ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται κι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα έως 90%. Αυτό θα γίνει όχι μόνο μέσω της τοποθέτηση νέων κουφωμάτων, φωτιστικών Led και σύγχρονων κεντρικών κλιματιστικών, αλλά και μέσω εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας δρομολογούνται και στο γενικό νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» μέσω έργων συνολικού προϋπολογισμού 5,3 εκατ. ευρώ που έχουν ενταχθεί, με τη σειρά τους, στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα στα δώματα του νοσοκομείου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι κλασικές, τέτοιου είδους, εργασίες εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση ψυκτικής μονάδας, τοποθέτηση λαμπτήρων τεχνολογίας LED.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος,  σε σύνολο 100.000 κτιρίων που είναι αμιγώς του ελληνικού Δημοσίου μόλις 17.000 έχουν εκδώσει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, που κατατέθηκε, πρόσφατα, στη Βουλή, καθίσταται υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης που ισοδυναμεί με 12.000 τ.μ. ετησίως.