Attica Bank: Νέα CEO εν αναμονή της κρίσιμης αξιολόγησης

Attica Bank: Νέα CEO εν αναμονή της κρίσιμης αξιολόγησης

Την αντικατάσταση του Διευθύνοντα Συμβούλου Μιχάλη Ανδρεάδη με νέα CEO της Attica Bank την Ελένη Βρεττού, αναμένεται να εγκρίνει σε συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη το ΔΣ της τράπεζας, καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν για τις κρίσιμες εξελίξεις.

Καταλυτικός άλλωστε, θα είναι ο ρόλος της τελευταίας αξιολόγησης της DBRS για το μέλλον της Attica Bank, σχετικά με την ανάγκη των απαιτούμενων κεφαλαίων και την ένταξη στον Ηρακλή της μεγαλύτερης τιτλοποίησης κόκκινων δανείων της Τράπεζας (Omega λογιστικής αξίας σχεδόν 1,3 δισ. ευρώ).

Η παρουσία της Ε. Βρεττού, με υψηλόβαθμες θέσεις πρόσφατα στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα στη Lamda Development, συνδέεται με ευνοϊκή κατάληξη του θέματος για την Attica Bank, με τις πληροφορίες να θέλουν τους μετόχους της τράπεζας να έχουν συμφωνήσει στα καυτά θέματα και ειδικότερα σε αυτό των κεφαλαιακών ενισχύσεων στην τράπεζα πιθανόν και με την επιλογή διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου που δεν αποκλείεται ως επιλογή, ενώ αναμένεται άμεσα η τελευταία καταλυτική αξιολόγηση της DBRS για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση, που θα καθορίσει και το σύνολο των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Βεβαίως, πέραν του οίκου η καθυστέρηση προήλθε εξαρχής από τις διαφωνίες στη διοίκηση της τράπεζας που υποχρέωσαν την τράπεζα της Ελλάδος σε παρέμβαση και στενή παρακολούθηση των θεμάτων.

Η αξιολόγηση του οίκου, ανοίγει το δρόμο για πυρετώδεις εξελίξεις λόγω και των σφικτών προθεσμιών που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές Σεπτεμβρίου, με κατάθεση business plan και προγράμματος για τις επόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων της Attica, μαζί με τη νέα συμφωνία των μετόχων.

Αισιοδοξία είχαν φέρει οι δύο προηγούμενες αξιολογήσεις της Attica Bank για τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2 για τις οποίες προέκυψε ότι μπορούν να λάβουν την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση, με παράλληλο σχηματισμό χαμηλότερων προβλέψεων.

Αυτό γέννησε αισιόδοξες σκέψεις και έθεσε τη βάση για συμφωνίες μετόχων με σχέδιο για κεφαλαιακή ενίσχυση ενισχύσεων 365 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η αξιολόγηση για την τελευταία και μεγαλύτερη τιτλοποίηση και η δυνατότητα ή μη εντάξής της στον Ηρακλή, είναι αυτή που καθορίζει τις επόμενες κινήσεις. Δηλαδή, το τελικό ύψος των κεφαλαιακών ενισχύσεων, το ύψος των προβλέψεων και την ανάγκη ή όχι εύρεση και νέου επενδυτή που θα μοιραστεί το βάρος της επένδυσης ή και η παράταση της μετοχικής παρουσίας του ΤΧΣ για ένα διάστημα. Επίσης και η μέθοδος της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενδέχεται να τεθεί υπό επανεξέταση.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η τμηματική αύξηση του ποσοστού των ιδιωτών μετόχων με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, που θα μειώσουν σε βάθος χρόνου το ποσοστό του ΤΧΣ επιτρέποντας στο Ταμείο να διεκδικήσει μερίδιο γι αυτό, από την εξυγίανση της Τράπεζας.

Όλα αυτά υπό την πίεση του χρόνου που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση της αξιολόγησης της DBRS η οποία θα επιταχύνει τις εξελίξεις ενώ τρέχει ήδη από τις 25 Αυγούστου –ημέρα που αναμενόταν και η αξιολόγηση_ η περίοδος άσκησης δικαιώματος εξαγοράς των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) από τους υφιστάμενους μετόχους έως και την 08-09-2022 με τιμή εξαγοράς 0,08406 ευρώ.

Τι σημείωνε η Attica Bank στην τελευταία της ανακοίνωση

Όπως μάλιστα ανέφερε η ανακοίνωση της Attica Bank με αφορμή ερωτήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «μετά τη λήξη της συνολικής προθεσμίας, οι τίτλοι αποτελούν κινητές αξίες και είναι ελευθέρως μεταβιβάσιμοι και διαπραγματεύσιμοι σε ρυθμιζόμενη αγορά.

Συνεπώς, μετά την ολοκλήρωση της άνω περιγραφόμενης διαδικασίας οι τίτλοι θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στη ρυθμιζόμενη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών αφού προηγηθεί η υποβολή προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Ενημερωτικού Δελτίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό».

Η Attica προσέθετε επίσης στην ανακοίνωση, ότι «η διαδικασία υλοποίησης των πράξεων κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με τη λήψη οριστικών και συγκεκριμένων αποφάσεων της Τράπεζας για το επιχειρηματικό πλάνο και το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που θα ακολουθήσουν τη λήψη όλων των απαιτούμενων πληροφοριών και την αξιολόγηση καθώς και των εναλλακτικών διαθέσιμων επιλογών.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η λήψη απόφασης για τη στρατηγική ένταξης στο Πρόγραμμα Κρατικής Ενίσχυσης Ηρακλής 2 των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας των τιτλοποιήσεων της Τράπεζας.

Η διαδικασία λήψης εκθέσεων προκαταρκτικής πιστοληπτικής διαβάθμισης των ομολόγων αυτών έχει υλοποιηθεί μερικώς και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Η Τράπεζα θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση με λεπτομέρειες επί της ανωτέρω διαδικασίας και την εξέλιξη της υλοποίησης των πράξεων κεφαλαιακής ενίσχυσης της».