Αντίστροφη μέτρηση για τρία κτιριακά projects 326 εκατ. ευρώ

Αντίστροφη μέτρηση για τρία κτιριακά projects 326 εκατ. ευρώ

Το 2022 είναι μία από τις χρονιές κατά την οποία εκτός από τα μεγάλα έργα στις κατασκευές αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και τα κτιριακά projects. Ο λόγος όχι μόνον για τα ιδιωτικά έργα αλλά και για τα ΣΔΙΤ, οι συμπράξεις, δηλαδή, Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα για τις οποίες ωριμάζουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη αναδόχων. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μέσα στο επόμενο εξάμηνο - μέσα ίσως στο καλοκαίρι - είναι πιθανό να υπάρξουν ανάδοχοι για σειρά μεγάλων κτιριακών έργων. 

Σε αυτά ανήκουν  το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών που είναι προϋπολογισμού 112,5 εκατ. ευρώ.

Το  κτίριο θα αποτελείται από χώρους διοίκησης, γραφεία, αμφιθέατρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκη, μουσείο τεχνολογίας, εστιατόριο, κυλικεία, παιδικό σταθμό, ιατρείο, χώρους αρχείων, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Θα αναπτυχθεί σε οικόπεδο 8,7 στρεμμάτων, που ανήκει στο Δημόσιο και βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 166 στο Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου. Σήμερα στο χώρο στεγάζεται το Κεντρικό Εργαστήριο Δημοσίων Έργων, που αποτελεί υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, του οποίου οι δραστηριότητες έχουν επεκταθεί σε όλο το οικόπεδο.

Η ανωδομή θα αποτελείται από μεικτό εμβαδόν 19,8 χιλ. τ.μ., με την κτιριακή ανάπτυξη να διαθέτει υπόγειες χρήσεις- εκτός των χώρων στάθμευσης- επιφάνειας 6 χιλ. τ.μ. Το κτήριο θα πρέπει υπακούει στις «αρχές» του βιοκλιματικού σχεδιασμού, ενώ ο developer θα πρέπει να λάβει υπόψη την ύπαρξη  πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο ακίνητο. Το έργο διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ,  οι ενώσεις εταιριών Μυτιληναίος-Dimand, Intrakat-Redex, ΤΕΚΑΛ-Jcc και η Μηχανική που επιδιώκει να ενισχύσει το ανεκτέλεστό της με νέα έργα.

Το επόμενο μεγάλο project που υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στη φετινή χρονιά περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η κατασκευαστική δαπάνη του έργου είναι 82,7 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος κατασκευής, μετεγκατάστασης, ασφάλισης και βαριάς συντήρησης ανέρχεται σε 123,6 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ). Το project διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η Άβαξ, οι κοινοπραξίες ΕΚΤΕΡ-Ερέτβο, Intrakat-Redex, Μυτιληναίος-ΑΤΕΣΕ, ΤΕΚΑΛ και η Μηχανική.

Οι μονάδες θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε εννέα Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η ολοκλήρωση της κατασκευής τοποθετείται τον Ιανουάριο του 2024.

Το επόμενο μεγάλο project περιλαμβάνει την κατασκευή των συνολικά 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στις αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας. Το έργο, που είναι προϋπολογισμού 131 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει δύο clusters κτιρίων και διεκδικείται από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη Μυτιληναίος με την ΑΤΕΣΕ, την Άκτωρ Παραχωρήσεις, την Άβαξ και την Intrakat. Εκτιμάται, βάσει και των υποχρεώσεων του Δημοσίου έναντι των θεσμών, ότι ανάδοχος θα υπάρξει μέχρι το καλοκαίρι.

Το πρώτο cluster του project περιλαμβάνει έξι κτίρια σε Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο με δημόσια δαπάνη που θα εγγραφεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 10,8 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη ομάδα κτιρίων αφορά επτά κτίρια, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά και διαθέτει προϋπολογισμό που αντιστοιχεί στο σκέλος της δημόσιας δαπάνης ύψους 12,7 εκατ. ευρώ. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το 2024.