Αντέχουμε τη μετά… pass περίοδο;
Shutterstock
Shutterstock

Αντέχουμε τη μετά… pass περίοδο;

Η χρονική περίοδος την οποία διανύουμε πλέον, έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό το οποίο οι πολίτες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει αλλά θα αναγκαστούν να το κάνουν: Είμαστε στη μετά… pass εποχή. Αφήνουμε πίσω μας μια ολόκληρη 4ετία έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων, επιστρεπτέων προκαταβολών, επιδοτήσεων και πάσης φύσεως… pass: fuel pass, power pass, market pass κλπ.

Το έλεγαν στην κυβέρνηση, το επέβαλαν και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών με τις αποφάσεις τους στο Eurogroup, αλλά εμείς εδώ δεν θέλαμε να το πιστέψουμε. Ίσως γιατί η κυβέρνηση πότε με την ανακοίνωση της αύξησης του επιδόματος γέννησης παιδιών, πότε με την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος και πότε με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, συντηρούσε τις ελπίδες ότι κάτι ακόμη θα έρθει.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να βάλει τέλος στη συζήτηση για το δώρο Πάσχα αφενός για να σταματήσει η πίεση προς την κυβέρνηση για νέες παροχές και αφετέρου για να σταλεί το μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,1% (ήτοι στα 5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ πέρυσι, άρα τα διπλά) πάρα πολύ δύσκολα θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ακόμη και στο τέλος του χρόνου.

Το 2024, δεν είναι ούτε 2022, ούτε 2023. Άλλες οι απαιτήσεις των προηγούμενων προϋπολογισμών και άλλες του φετινού. Άλλα τα δεδομένα στην Ευρώπη πρόπερσι και πέρυσι και άλλα φέτος.

Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Οι 4 στους 10 πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενοίκιο ή αυξημένη δόση για το στεγαστικό τους δάνειο. Τα τρόφιμα γίνονται ολοένα και ακριβότερα. Στο… μέτωπο των μισθών προς το παρόν ο ιδιωτικός τομέας έχει να περιμένει μόνο την αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που απασχολεί άμεσα μόνο τον έναν στους τέσσερις και όχι τους υπόλοιπους τρεις. Χωρίς και τα… pass, η κατάσταση για το οικογενειακό ισοζύγιο γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Όπως δύσκολη θα είναι και ολόκληρη η φετινή χρονιά καθώς η κοινωνία θα πρέπει να ξεχάσει τα «μαξιλαράκια» της προηγούμενης τετραετίας.