Ανησυχητική μετάλλαξη της Δέλτα στην Πορτογαλία απειλεί τον τουρισμό

Ανησυχητική μετάλλαξη της Δέλτα στην Πορτογαλία απειλεί τον τουρισμό

Νέα απαγορευτικά θα επιβάλλει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας στην περιοχή της Λισαβόνας και στην Αλμπουφέιρα, τον τουριστικό μαγνήτη του Αλγκάρβε, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η έξαρση των κρουσμάτων της νόσου COVID-19 που απειλεί να πλήξει τη σεζόν των καλοκαιρινών διακοπών, υπενθύμιση ότι ο όποιος εφησυχασμός είναι επικίνδυνος καθώς οι μεταλλάξεις του κορονοιού ελλοχεύουν.

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα χρόνου, από τη μία η εξάπλωση των κρουσμάτων και από την άλλη η προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί», δήλωσε η υπουργός Mariana Vieira da Silva σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

Η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν έχει ακόμη φτάσει στο κόκκινο αλλά τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά. Πάνω από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοιού που πρώτα ανιχνεύτηκε στην Ινδία και είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς, από τις 15:00  το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τις 06:00 πρωί της Δευτέρας όσοι θελήσουν να εισέλθουν η να φύγουν από την περιοχή της Λισσαβόνας θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοιού η πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα απαιτούμενα τεστ πρέπει να είναι PCR η τεστ αντιγόνων τα οποία διατίθενται δωρεάν στους πολίτες στα φαρμακεία της Λισαβόνας.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και τα υπόλοιπα καταστήματα θα είναι κλειστά μετά τις 15:30 το Σαββατοκύριακο ενώ τα μπακάλικα και τα σουπερμάρκετ θα κλείσουν στις 19:00. Οι νέοι κανονισμοί θα ισχύουν επίσης στην Αλμπουφέιρα, στη νότια περιοχή του Αλγκάρβε, που φημίζεται για τις παραλίες της και τα γήπεδα γκολφ.

Τα νέα απαγορευτικά που ακολούθησαν την έξαρση των κρουσμάτων ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση αλλά το πιθανότερο είναι οτι θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η κατάσταση βελτιωθεί.

Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.556 την Πέμπτη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο, τότε που η χώρα των 10 εκατ. κατοίκων ήταν σε lockdown. Συνολικά στην Πορτογαλία μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 869.879 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 17.079 θάνατοι από τη νόσο COVID-19.

Η έξαρση των κρουσμάτων εμφανίστηκε περίπου ένα μήνα μετά το άνοιγμα της χώρας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία.

«Πολύ θα θέλαμε να είχαμε μια ημερομηνία λήξης αυτής της κατάστασης αλλά δυστυχώς δεν έχουμε», σχολίασε η υπουργός Vieira da Silva. «Πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγάλη παρουσία στη χώρα».

Οι πορτογαλικές αρχές επιταχύνουν τους εμβολιασμούς των νέων σε ηλικία και συνολικά το 30% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο μέχρι στιγμής, ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό της Ελλάδας που έχει φτάσει 30,24%.

Οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία της χώρας ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έξαρση των κρουσμάτων στην καλοκαιρινή σεζόν. Πέρυσι ο κλάδος είχε τη χειρότερη επίδοση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 λόγω της πανδημίας.

«Δεδομένης της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, είναι πιθανό η Λισαβόνα να κλείσει και αν συμβεί αυτό δεν θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία ενώ αυτά που έχουν ήδη ανοίξει θα πρέπει να ξανακλείσουν», εκτιμά ο επικεφαλής της αλυσίδας ξενοδοχείων Real Hotels.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου Oxford, τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer-BioNTech είναι αποτελεσματικά έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα και Κάπα του κορονοιού που πρωτοανιχνεύτηκαν στην Ινδία.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell ερεύνησε την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα πλήρως εμβολιασθέντων να ουδετεροποιούν τις πολύ μεταδοτικές αυτές μεταλλάξεις της σειράς Β.1.617.

«Δεν υπήρξαν στοιχεία ευρείας διαφυγής του ιού που σημαίνει ότι η σημερινή γενιά των εμβολίων παρέχει προστασία από τα στελέχη αυτά. Ωστόσο, η συγκέντρωση των αντισωμάτων που αδρανοποιούν τον ιό στο αίμα ήταν κάπως μειωμένη, εύρημα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου βαθμού διαφυγή του ιού και κατά συνέπεια μολύνσεις», αναφέρει η μελέτη.