ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονική ειδοποίηση σε αυτούς που δεν εμπίπτουν στην αυτόματη εκκαθάριση
Φορολογικές δηλώσεις

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονική ειδοποίηση σε αυτούς που δεν εμπίπτουν στην αυτόματη εκκαθάριση

Με ψηφιακό τρόπο θα επικοινωνεί, πλέον, η εφορία με τον φορολογούμενο ώστε να του δώσει το «ραβασάκι» με τον φόρο που έχει προκύψει μετά από φορολογικό έλεγχο είτε μετά από διασταυρώσεις που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην πλατφόρμα myAADE, θα κοινοποιούνται τα έγγραφα αυτά και στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η κοινοποίηση των εγγράφων με ψηφιακά μέσα, τότε η ΑΑΔΕ χρησιμοποιεί εναλλακτικές μεθόδους όπως συστημένη ή απλή επιστολή.

Ήδη 1,3 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των δηλώσεών τους. Στους φορολογούμενους αυτούς έγινε προεκκαθάριση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και έκδοση συνοπτικών προσωρινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, πριν καν οι ίδιοι δουν και ελέγξουν τις δηλώσεις τους αυτές και φυσικά πριν καν τις υποβάλουν. Κι αυτό διότι όλα τα δεδομένα που απαιτούνταν για να συμπληρωθούν και να υποβληθούν οι δηλώσεις τους ήταν ήδη γνωστά στην ΑΑΔΕ και προσυμπληρώθηκαν στα σχετικά πεδία του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1.

Οι φορολογούμενοι αυτών των περιπτώσεων είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές ή με επιπλέον εισοδήματα μόνο από τόκους καταθέσεων, καθώς και φορολογούμενοι με εισοδήματα μόνο από τόκους καταθέσεων. Οι δηλώσεις τους είναι προεκκαθαρισμένες και έτοιμες για υποβολή.

 Αν δεν τις υποβάλουν μέχρι τις 2 Ιουλίου, θα επέμβει η ΑΑΔΕ και θα τις υποβάλει η ίδια αυτόματα. Σημειώνεται πως η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει την Παρασκευή 26/7/2024.