Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε 5 νοσοκομεία

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών σε 5 νοσοκομεία

Ιστορική ημέρα για τη χώρα με την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, και μετά τους εμβολιασμούς ισχυρής συμβολικής σημασίας του Κυρ. Μητσοτάκη και της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πέντε νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι ο η διαδικασία του εμβολιασμού στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας, όπου ΄συνολικά 250 υγειονομικοί αναμένεται να λάβουν το εμβόλιο της Pfizer.

Μετά τον δικό του εμβολιασμό στο νοσοκομείο «Αττικόν», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «μαζί μας εμβολιάζονται και οι πρώτοι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται από την αρχή στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού και στους οποίους χρωστάμε πολλά» τονίζοντας ότι «εμβολιάζονται πρώτοι και ως παράδειγμα, αλλά και για να είναι ασφαλείς στη μάχη που δίνουν».

Σε αντίστοιχο κλίμα και οι δηλώσεις του καθηγητή Σ. Τσιόδρα, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας» αναφορικά με την έναρξη των εμβολιασμών, σημειώνοντας πως μαζί με τον δικό του εμβολιασμό «ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου όπου βρίσκομαι αλλά και των άλλων νοσοκομείων».

Άλλωστε, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο στη χώρα μας ήταν μια νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, η Ευσταθία Καμπισιούλη. Όπως είπε η ίδια, «στο πρόσωπο μου τιμάται σήμερα όλος ο νοσηλευτικός κλάδος και τα μέλη της υγειονομικής μας οικογένειας. Αποτελεί τιμή για για την προσφορά μας. Ελπίζω από σήμερα να γυρίσει μια καινούργια σελίδα». Παράλληλα, τόνισε πως οι τελευταίοι δέκα μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για το υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αύριο, θα γίνει η διανομή εμβολίων προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας»

«Σήμερα όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας», ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη μετά τον εμβολιασμό του στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος «για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας», ενώ χαρακτήρισε «παντελώς ανώδυνη» τη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός εμβολιάστηκε στο «Αττικόν» στις 2.30 μ.μ. και έγινε ο τέταρτος άνθρωπος στη χώρα μας που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μετά τη νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη, τον 88χρονο Μιχάλη Γιοβανίδη, αλλά και την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Σε δήλωσή του, μετά τον εμβολιασμό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σήμερα όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού», και πρόσθεσε ότι «ως πολιτική ηγεσία σήμερα στέλνουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού και καθώς ο εμβολιασμός θα προχωράει, θα διαπιστώνουν ακόμα και οι συμπολίτες μας που είναι καχύποπτοι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και θα πείθονται ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε με τον κορονοϊό και για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα πως η σημερινή είναι «μια σπουδαία μέρα για την επιστήμη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η  οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια μέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». 

Κ. Σακελλαροπούλου: «Δίπλα στην αγωνία φωλιάζει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας»

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 2 μ.μ. και έγινε η πρώτη κρατική αξιωματούχος που έλαβε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Δίπλα στην αγωνία φωλιάζει ένα χαμόγελο αισιοδοξίας», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τον εμβολιασμό.

Tην κα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και αφού ακολουθήθηκε η διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο εμβολιάσθηκε, ενώ θα παραμείνει σε χώρο του νοσοκομείου και το αναγκαίο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφαλείας.

Σ. Τσιόδρας: Επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε

«Επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας μετά τον εμβολιασμό του στο «Αττικόν» στις 2.45 μ.μ.

«Δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων», ανέφερε ο καθηγητής.

Κ. Τασούλας: Η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο

Στις 3 μ.μ. στον «Ευαγγελισμό» εμβολιάστηκε κατά του κορoνοϊού και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και σε δήλωσή του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τόνισε ότι πλέον «η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο». 

«Το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και που κατέκλυσε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο κ. Τασούλας, για να προσθέσει: «Μία πρωτόγνωρη πανδημία από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας».

Οι δύο πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα μας που έλαβε το εμβόλιο κατά της covid-19, ενώ στη 1.30 μ.μ. εμβολιάστηκε ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, επίσης στον Ευαγγελισμό.

Η κα Ευσταθία Καμπισιούλη εμβολιάστηκε υπό χειροκροτήματα, ενώ κατά τον εμβολιασμό σήκωσε τον αντίχειρά της, δείχνοντας ότι όλα θα πάνε καλά. «Νομίζω ότι πολλοί με ζηλεύουν σήμερα και πολλοί θα ήθελαν να είναι στη θέση μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κα Καμπισιούλη εξέφρασε την ελπίδα της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της «πάρα πολλοί, πρέπει να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι πολίτες».

Όπως είπε, «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, έχουμε πολύ δρόμο όμως, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Στο πρόσωπο μου τιμάται σήμερα όλος ο νοσηλευτικός κλάδος και τα μέλη της υγειονομικής μας οικογένειας. Αποτελεί τιμή για για την προσφορά μας. Ελπίζω από σήμερα να γυρίσει μια καινούργια σελίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι τελευταίοι δέκα μήνες ήταν ποκλύ δύσκολοι για το υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προσερχόμενος στον Ευαγγελισμό ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήταν παρών στον πρώτο εμβολιασμό, τόνισε ότι «ξεκίνησε η επιχείρηση "Ελευθερία" με τους πρώτους εμβολιασμούς» και επεσήμανε ότι «όλα πηγαίνουν βάσει σχεδιασμού». 

Υπογράμμισε ότι «πρόκειται για μία δύσκολη επιχείρηση, η οποία χρειάζεται σχεδιασμό και θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα».