USS Hershel Williams: Ποια είναι η αμερικανική πλωτή βάση που έρχεται μόνιμα στη Σούδα

USS Hershel Williams: Ποια είναι η αμερικανική πλωτή βάση που έρχεται μόνιμα στη Σούδα

Ένα πλοίο σχεδιασμένο όχι για διεξαγωγή επιχειρήσεων στην πρώτη ή στην δεύτερη γραμμή αλλά για να παρέχει κρίσιμη λογιστική υποστήριξη σε μαχόμενες δυνάμεις και ταυτόχρονα ελαχιστοποίηση της εξάρτησης των αμερικανικών δυνάμεων από λιμενικές εγκαταστάσεις, είναι η πλωτή βάση Hershel «Woody» Williams, της οποίας τον μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα ανακοίνωσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Θα αναφέρω σήμερα ότι το USS Hershel Williams θα έρθει στη Σούδα και είναι μια τέλεια επιλογή στρατηγική θέση και συμβολίζει ότι η σχέση μας γίνεται πιο ισχυρή», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Η αμερικανική πλωτή βάση ελικοπτέρων, η οποία κατασκευάστηκε στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών και παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2017, έχει μήκος 230 μέτρα και ανήκει στον 6ο Στόλο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Πήρε το όνομά της από τον πεζοναύτη Hershel «Woody» Williams ο οποίος στις ΗΠΑ είναι διάσημος για τον ηρωισμό που επέδειξε στη μάχη της Ιβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για την οποία και βραβεύτηκε με μετάλλιο από τον πρόεδρο Τρούμαν στις 5 Οκτωβρίου 1945.


Το USS Hershel «Woody» Williams υποστηρίζει τη «φιλοξενία» ελικοπτέρων ΜΗ-53 και MH-60, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις για προσωπικό 250 ατόμων.

Η αξία του συνολικού project για την κατασκευή του ανήλθε στα 498 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως είχε τονίσει και στο παρελθόν ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, το USS Hershel «Woody» Williams είναι η νεότερη προσθήκη στη δύναμη του αμερικανικού ναυτικού στην Ευρώπη και στη στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.