ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2015η
Σάββατο, 8 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

ΥΠΕΞ Ελλάδας-Σλοβακίας για Κυπριακό: Λύση μόνο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο

ΥΠΕΞ Ελλάδας-Σλοβακίας για Κυπριακό: Λύση μόνο με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο
Πηγή φωτ: Twitter

Την κοινή θέση της Ελλάδας και της Σλοβακίας για το Κυπριακό, ότι δηλαδή η επίλυσή του μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, διατύπωσαν με σαφήνεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Ιβάν Κόρτσοκ.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας είπε πως ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του σχετικά με την έναρξη των συνομιλιών υπό τον γενικό γραμματέα στη Γενεύη, τη γνωστή σαν «5+1», σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός τόπος για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, εκεί όπου σταμάτησαν το 2017.

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Δίκαιο. Δεν μπορούμε να αναζητήσουμε άλλες λύσεις εκτός του πλαισίου αυτού» κατέστησε σαφές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δυνατή μια λύση για το Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας». Υπενθύμισε ότι η Σλοβακία συμβάλλει στον δικοινοτικό διάλογο, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα 30 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε δημοσίως τη Σλοβακία για τη σταθερή και διαχρονική συνεισφορά της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Επίσης, ενημέρωσε τον Ιβάν Κόρτσοκ για την επίσκεψή του στην Άγκυρα και επανέλαβε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους, και με την Τουρκία.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως «αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Δεν μπορούν να αναζητηθούν λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου, επισήμανε περαιτέρω και εξέφρασε την ελπίδα η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά να συνεχιστεί, και μάλιστα με πιο έντονο και με πειστικό τρόπο.

Εστιάζοντας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα πρότεινε προς την τουρκική πλευρά μια θετική ατζέντα συγκεκριμένων οικονομικών συνεργασιών, με την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα το δεχθεί κι από εκεί θα μπορέσει να ξεκινήσει μια σταδιακή μεταστροφή του κλίματος. «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο. Ξαναλέω όμως πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Επιμένω ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις βασισμένες στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι θέσεις ευρωπαϊκές» προσδιόρισε με σαφήνεια.

«Πολλά περιθώρια ανάπτυξης των σχέσεων Ελλάδας και Σλοβακίας»

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του. Από το περιεχόμενο της συνάντησης φαίνεται ότι άξιζε που περιμέναμε τόσα πολλά χρόνια για να γίνει, ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη επίσκεψή του να είναι πολύ πιο σύντομα.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως είναι η δεύτερη φορά που συναντά διμερώς τον Σλοβάκο ομόλογό του μέσα σε ένα εξάμηνο μετά την επίσκεψή του στην Μπρατισλάβα, τον περασμένο Οκτώβριο και υπογράμμισε ότι πέρα από τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Σλοβακία έχουν πολλά κοινά περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό και στον πολιτισμό. «Είναι σημαντικό να δρομολογήσουμε την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας», συμπλήρωσε.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για το ενδιαφέρον του να συζητήσουν το μεταναστευτικό/προσφυγικό και για το γεγονός ότι θα επισκεφτεί μετά, μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ένα Κέντρο στην Αττική, για να αποκτήσει ο ίδιος άποψη για το πώς είναι τα πράγματα και να μεταφέρει την άποψή του στην κοινωνία της Σλοβακίας.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ν. Δένδιας επισήμανε πως και οι δύο έχουν συνυπογράψει την επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να γίνει το ταχύτερο δυνατό μια στρατηγική συζήτηση, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Για μας είναι πολύ σημαντικό ότι η Σλοβακία αντιλαμβάνεται όπως κι εμείς την πρόσκληση που συνιστούν τα Δυτικά Βαλκάνια για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση αυτή να γίνει σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, γιατί χρειάζονται ενθάρρυνση οι χώρες αυτές στην ενταξιακή τους προοπτική. «Το μήνυμα αυτό το μετέφερα και στις πρόσφατες επισκέψεις μου στα Τίρανα, το Σαράγεβο και το Βελιγράδι» προσέθεσε και σημείωσε πως θα το επαναλάβει και στον Μαυροβούνιο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα την Παρασκευή.

Τέλος, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε πως ενημέρωσε για τις επισκέψεις του στη Λιβύη, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και σημείωσε πως θα είναι πολύ ενδιαφέρον για τον ίδιο να έχει μια ενημέρωση για τα ζητήματα που αφορούν την όξυνση της κατάστασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.