Υπ. Προστασίας Πολίτη για πορεία ΚΚΕ: «Ασυνείδητοι περιφρόνησαν όσους δίνουν μάχη με τον ιό»

Υπ. Προστασίας Πολίτη για πορεία ΚΚΕ: «Ασυνείδητοι περιφρόνησαν όσους δίνουν μάχη με τον ιό»

Κόντρα στις απαγορεύσεις της αστυνομίας για τις σημερινές συγκεντρώσεις, το ΚΚΕ, επέμεινε στις πορείες για να δείξει ότι δεν υπακούει στην απόφαση. Τα επεισόδια δεν έλειψαν. Σε μια προσπάθεια να αντλήσει κομματικά οφέλη και να δείξει ότι αντιστέκεται στην απόφαση απαγόρευσης των συγκεντρώσεων, το ΚΚΕ επιχείρησε διπλή πορεία στο κέντρο.

Η πρώτη το πρωί έξω από την αμερικανική πρεσβεία χωρίς έκτροπα και η δεύτερη το μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου που κατέληξε σε επεισόδια. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛ.ΑΣ στα Προπύλαια είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι γύρω στα 1.500 άτομα. Αμέσως η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει την συγκέντρωση, ακολούθησε ένταση, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, έπεσαν βομβίδες κρότου-λάμψεις και προσήχθησαν πέντε άτομα.

Ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας, που ήταν παρών, παρενέβη ζητώντας να αφήσουν τους διαδηλωτές ελεύθερους και υποστηρίζοντας ότι οι συγκεντρωμένοι δεν θα αποχωρήσουν αν πρώτα δεν αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες. Ζήτησε μάλιστα να φύγει το αστυνομικό μπλόκο, προκειμένου να μπορέσει η πορεία του ΚΚΕ -τηρώντας τις αποστάσεις- να φθάσει ως το Σύνταγμα και να διαλυθεί.

Στο παιχνίδι μπήκε λίγο μετά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Αλ. Χαρίτση, κατηγορώντας «την αστυνομία ότι επιτέθηκε απρόκλητα σε μια ειρηνική συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ», απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες.

Μεσολάβησε ένας νέος γύρος έντασης, βγήκαν οι αύρες της ΕΛ.ΑΣ. με ρίψεις νερού διέλυσαν τη συγκέντρωση, ενώ το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος.

Υπ. Προστασίας του Πολίτη: Ασυνείδητοι περιφρόνησαν όσους δίνουν μάχη με τον ιό

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η Αστυνομία χωρίς κανένα "όργιο αστυνομικής βίας", αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών».

Το υπουργείο προσθέτει μάλιστα ότι «τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα», ενώ επισημαίνει ότι «εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία», ενώ τελικά έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι «η σημερινή μέρα δεν είναι ένα παιχνίδι για να ξεπεράσουμε την απαγόρευση. Ο κορονοϊός δεν αφήνει τέτοια περιθώρια, παρά μόνο σε ασυνείδητους. Όσοι αδιαφορούν με τις πράξεις τους για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά και περιφρόνηση γι' αυτούς που δίνουν μάχη για τη ζωή στα νοσοκομεία.

Επεισόδια, ένταση και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας - Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία

Νωρίτερα, επεισόδια και ένταση είχαν σημειωθεί στην οδό Πανεπιστημίου ανάμεσα σε άντρες της ΕΛΑΣ και σε συγκεντρωμένους οι οποίοι παρά την απαγόρευση συναθροίσεων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία.

Οι αστυνομικοί προέβησαν σε χρήση δακρυγόνα και βομβίδες κρότου - λάμψης, ενώ προσήγαγαν πέντε άτομα.

 Όπως εκτιμάται, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει τους συγκεντρωμένους. 

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της επεισοδίων προπηλακίστηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Παφίλης και άλλοι βουλευτές του κόμματος, ενώ έγιναν και πέντε προσαγωγές.

Λίγο μετά τις 2.30 ξέσπασε νέος γύρος επεισοδίων, με χρήση δακρυγόνων, αλλά και με εκτόξευση νερού από τους «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ.  Αυτή τη στιγμή, μετά τα επεισόδια, τμήμα των συγκεντρωμένων συνεχίζει την πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Η κατάσταση ηρέμησε λίγο πριν από τις 15.30, ωστόσο σε επιφυλακή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Ένταση και προσαγωγές στις συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

ΕΛΑΣ: Εντοπίστηκαν κοντάρια και κράνη σε ΙΧ μέλους του Επαναστατικού Αγώνα - 8 προσαγωγές