Υπ. Μετανάστευσης: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές στα σύνορα

Υπ. Μετανάστευσης: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο σε δομές στα σύνορα

Εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθείται για υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι προσέρχονται σε γραφεία Ασύλου της ηπειρωτικής Ελλάδας για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας, χωρίς προηγουμένως να έχουν καταγραφεί, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο και σε σχετικές διευκρινίσεις του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου, «σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει υποβληθεί κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/-η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής σε ειδικά καθορισμένα σημεία».

Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ για τους διοικητικά ή ποινικά κρατούμενους η διαδικασία παραμένει ως έχει σήμερα. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «τα υφιστάμενα κέντρα σε συνοριακά σημεία (Φυλάκιο, Ζερβού, ΒΙΑΛ, Μαυροβούνι, Λέρος, Κως) εξακολουθούν να λαμβάνουν τα αιτήματα ασύλου από τους παράνομα εισελθόντες στα αντίστοιχα συνοριακά σημεία».

Για την εγκύκλιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Έβρο». Επίσης, αναφέρει ότι στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βοηθούν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν τον έλεγχο και την καταγραφή στα σύνορα.

Ως προς τους παράνομα εισελθόντες στα συνοριακά σημεία ελέγχου (Φυλάκιο & νησιά Αιγαίου), η διαδικασία δεν μεταβάλλεται.

Στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών που βοηθούν πολίτες τρίτων χωρών να αποφύγουν τον έλεγχο και την καταγραφή στα σύνορα. Η ορθή εφαρμογή του Νόμου συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών και της χώρας και στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Αντίθετα, ως προς τα νησιά, η παρούσα Κυβέρνηση έχει επιτύχει την γενναία αποσυμφόρηση τους. Συγκεκριμένα, ενώ τον Ιούλιο του 2019 βρίσκονταν 17.057 Πολίτες Τρίτων Χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήτοι το 20% του συνόλου των ΠτΧ στη χώρα, σήμερα φιλοξενούνται σε αυτά 3.851 (10% του συνόλου της χώρας). Ως προς το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σήμερα παραμένουν για καταγραφή συνολικά 246 αιτούντες άσυλο, επισημαίνει.