7ος χρόνος, ημέρα 2184η
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

Τζανάκης: Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατ. ανθρώπους με ανοσία θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς

Τζανάκης: Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατ. ανθρώπους με ανοσία θα έχουμε περίπου 2.500 νεκρούς
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Τη σημασία του να αποκτήσει η χώρα, ταχύτατα, ένα ευρύ τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν δεν αποκτήσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους με ανοσία, είτε φυσική είτε τεχνίτη, θα σέρνουμε αυτούς τους αριθμούς μέχρι τέλος του χρόνου και θα έχουμε ακόμα περίπου 2.500 νεκρούς», υπογράμμισε.

«Αυτό το πέμπτο κύμα της πανδημίας, μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο εάν έχουμε ένα ποσοστό 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο», επισήμανε.

«Είχαμε πει ότι θα έχουμε μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των πανδημικών δεικτών. Ωστόσο, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτήν την σταθερότητα», σχολίασε, σημείωνοντας πως το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα, «όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από 50%».

Σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως εφόσον τηρούνται αυστηρώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Η κοινωνική συναναστροφή όταν είναι χαλαρή και χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα δημιουργεί πρόβλημα. Μεταστρέφουμε χαλαρές και χωρίς επιτήρηση κοινωνικές συναναστροφές, σε πιο κανονικές», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, αφού με το άνοιγμά τους «αντικατέστησαν τη χαλαρή συναναστροφή των διακοπών, με κάτι πιο επιτηρούμενο».