Τυνησία: Δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Τυνησία: Δυσαρέσκεια για τον αποκλεισμό από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Τη λύπη της εξέφρασε σήμερα η Τυνησία για το ότι δεν προσκλήθηκε στη διεθνή διάσκεψη για τη γειτονική της Λιβύη που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια έναρξης μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια σταθερή εκεχειρία, στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο βορειοαφρικανική χώρα.

Την κατάπληξή του εξέφρασε ο πρεσβευτής της Τυνησίας στο Βερολίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle. Η τυνησιακή διπλωματία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δηλώσεις του απηχούσαν την θέση της, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Η εφημερίδα Le Temps με τίτλο «ακατανόητο», αναφέρεται στην απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα λύπη για το «σκληρό πλήγμα για τη διπλωματία» της Τύνιδας.

Η Τυνησία, η οποία αυτή την περίοδο είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προετοιμάζεται για μια νέα πιθανή εισροή χιλιάδων προσφύγων οι οποίοι θέλουν να γλιτώσουν από την εμφυλιοπολεμική σύγκρουση στη Λιβύη.

Η Τυνησία εξακολουθεί να μην έχει νέα κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις εκλογές και του υπουργείου Εξωτερικών ηγείται ο μεταβατικός υπουργός Σάμπρι Μπαχτόμπτζι. Ο τελευταίος συνάντησε κεκλεισμένων των θυρών τους ομολόγους του που μετέβησαν στη χώρα τις τελευταίες ημέρες για να συζητήσουν για την σύγκρουση στη Λιβύη, κυρίως τον Γάλλο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Ιταλό Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο πρόεδρος Κάις Σαΐντ επανέλαβε την ουδετερότητα της Τυνησίας έπειτα από μια συνάντηση του στα τέλη Δεκεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.