Τούρκοι υπουργοί και ο διοικητής της ΜΙΤ στη Λιβύη για συνομιλίες με τον Σαράζ

Τούρκοι υπουργοί και ο διοικητής της ΜΙΤ στη Λιβύη για συνομιλίες με τον Σαράζ

Στη Λιβύη μετέβη σήμερα αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ αλλά και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, για συνομιλίες με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σαράζ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λιβύης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της τρέχουσας κρίσης, αλλά και η συνεργασίας «σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο στενών δεσμών αδελφότητας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Η ανακοίνωση αναφέρει τέθηκε το ζήτημα της εφαρμογής του μνημονίου για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για τη «συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών».

Τέλος, οι συνομιλίες αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της επιστροφής των τουρκικών εταιρειών στη Λιβύη, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των υποδομών και του πετρελαίου.

Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, που καταγγέλλεται μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.