Τούρκοι παρενόχλησαν σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο

Τούρκοι παρενόχλησαν σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο

Στο σκηνικό της έντασης που έχει στήσει η Άγκυρα τα τελευταία 24ωρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μπήκε σήμερα και η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία προχώρησε σε μια προκλητική παρενόχληση ελληνικού σκάφους στη Λέσβο με προφανή κίνδυνο σύγκρουσης. Παράλληλα, Τούρκους αστυνομικοί εμφανίζονται οργανωμένα να ρίχνουν δακρυγόνα κατά των Ελλήνων στρατιωτών και των δυνάμεων της ΕΛΑΣ κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών.

Συγκεκριμένα, βίντεο που έχουν στην κατοχή τους οι ελληνικές αρχές δείχνουν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να παρενοχλεί ελληνικό σκάφος, με προφανή τον κίνδυνο να το εμβολίσει. 

Σε δεύτερο βίντεο, από διαφορετική λήψη φαίνεται ξεκάθαρα η διαδρομή και η πρόθεση παρενόχλησης της τουρκικής ακταιωρού προς το ελληνικό σκάφος του λιμενικού και καταρρίπτεται η τουρκική προπαγάνδα που υιοθέτησαν ακόμη και μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ότι δήθεν το τουρκικό σκάφος επιχείρησε να σώσει λέμβο με μετανάστες, που εμπόδιζε το ελληνικό σκάφος.

Παράλληλα, στον Έβρο από το απόγευμα επικρατεί ένταση με ρίψη χημικών και καπνογόνων από την τουρκική πλευρά στο φυλάκιο των Καστανιών, ύστερα από κάποιες ώρες ηρεμίας που ακολούθησαν τα πρωινά επεισόδια.

Βίντεο δείχνει μάλιστα να εκτοξεύεται από την τουρκική πλευρά μεγάλος αριθμός δακρυγόνων εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών, την ώρα μάλιστα που φαίνεται να μην υπάρχει προσπάθεια παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες που βρίσκονται κοντά στα φυλάκιο των Καστανιών. 

Δεύτερο βίντεο δείχνει Τούρκους αστυνομικούς, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, να εκτοξεύουν χημικά προς την ελληνική πλευρά.

Κάμερες έχουν καταγράψει ξεκάθαρα Τούρκους στρατιώτες να χτυπούν μετανάστες που επιχειρούν να γυρίσουν πίσω από τα σύνορα, επιχειρώντας να τους στρέψουν ξανά προς την ελληνική επικράτεια.

Σε άλλο βίντεο φαίνονται μικρές εστίες φωτιάς που έχουν ξεσπάσει σε τουρκικό έδαφος το απόγευμα της Παρασκευής όταν λίγες δεκάδες μετανάστες πλησίασαν τον φράχτη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, από την τουρκική πλευρά «βάζουν τώρα μόνοι τους φωτιές για να κατηγορήσουν την ελληνική πλευρά ότι επιχειρεί να τους κάψει».