Τουρκικό ΥΠΕΞ για άρση εμπάργκο στην Κύπρο: Οι ΗΠΑ δηλητηριάζουν την ειρήνη στην περιοχή

Τουρκικό ΥΠΕΞ για άρση εμπάργκο στην Κύπρο: Οι ΗΠΑ δηλητηριάζουν την ειρήνη στην περιοχή

Τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς το λεγόμενο εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι «δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρει ότι «η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης σήμερα (1 Σεπτεμβρίου) αγνοεί την ισότητα και την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

«Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ, η οποία δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτή την απόφαση και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», απειλώντας ότι «διαφορετικά, η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομική και ιστορική ευθύνη της απέναντι στον τουρκοκυπριακό λαό θα λάβει αποφασιστικά μέτρα».