7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν περιπολικά σκάφη της Frontex στο Αιγαίο

Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν περιπολικά σκάφη της Frontex στο Αιγαίο

Ανεβάζει σταδιακά την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία η οποία μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά παρενοχλήσεων σκαφών του Λιμενικού Σώματος από τουρκικές ακταιωρούς στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης στις αρχές Απριλίου,  πρωταγωνίστησε εκ νέου σε δυο ακόμα περιστατικά επικίνδυνων ελιγμών, αυτή τη φορά κατά σκαφών της Frontex ανοιχτά της Χίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» τα δύο επικίνδυνα επεισόδια σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου όταν τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά ύδατα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλαδικό και ένα σουηδικό σκάφος που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Και τα δύο περιστατικά χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους των δύο χωρών ως «πολύ επικίνδυνα».

Όπως αναφέρει, το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου. Εκεί, τουρκική ακταιωρός μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχοντας τροχιά σύγκρουσης με το φινλαδικό σκάφος. Στη διάρκεια του περιστατικού το τουρκικό σκάφος είχε κλειστά τα φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ αντίθετα το κοινοτικό σκάφος είχε αναμμένα τα φώτα, όπως προβλέπεται, και ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο.

Μάλιστα, στη σχετική αναφορά ο αρμόδιος Φινλανδός αξιωματούχος κάνει λόγο για «πολύ επικίνδυνο» περιστατικό και σημειώνει ότι παραβιάστηκαν οι διεθνείς κανονισμοί. Αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό καταγράφηκε και από την κάμερα που υπήρχε στο ευρωπαϊκό σκάφος και θα αποτελέσει την αρχή της έρευνας.

Το δεύτερο περιστατικό, έλαβε χώρα λίγες ώρες αργότερα – το πρωί της 27ης Απριλίου – στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Στη διάρκεια του συμβάντος σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής εισήλθε ξανά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και κινήθηκε απειλητικά εναντίον σκάφους της Σουηδίας που εκτελούσε περιπολία.

Ο κυβερνήτης του σουηδικού σκάφους αντιλήφθηκε έγκαιρα τις τουρκικές κινήσεις και με ελιγμό απέφυγε ενδεχόμενη σύγκρουση. Στελέχη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος υπήρξαν μάρτυρες των παραπάνω περιστατικών και ενημέρωσαν άμεσα τη διοίκηση της Frontex.

Για τα δυο περιστατικά ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.