Τουρκία για EUMED9: Μεροληπτική η διακήρυξη - Ελλάδα, Κύπρος «παρασύρουν» την ΕΕ

Τουρκία για EUMED9: Μεροληπτική η διακήρυξη - Ελλάδα, Κύπρος «παρασύρουν» την ΕΕ

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα σήμερα η Άγκυρα σχετικά με το αυστηρό μήνυμα που έστειλαν οι εννέα ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου στην Τουρκία για τις προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, την άρνησή της να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για συμμετοχή σε διάλογο σχετικά με τις θαλάσσιες χώρες, αλλά και για τη γενικότερη αναθεωρητική της συμπεριφορά στην Αν.Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι η εν λόγω διακήρυξη είναι μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα. «Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. 

«Είναι λογικό η Άγκυρα να είναι ενοχλημένη που η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης αποδίδει», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ. 

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των χωρών του νότου της ΕΕ (EUMED9), επεσήμανε χτες ότι είναι καιρός πια η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή.

«Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα. Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης λέγοντας ότι πρέπει να χαράξει το δικό της δρόμο στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας και της υγείας. 

 Διαβάστε ακόμα:

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει προκλήσεις και απειλές

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε νέο 2015 στο μεταναστευτικό

Νέες βολές από Μακρόν κατά Ερντογάν-Ο Μητσοτάκης στο Παρίσι