7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Τουρισμός: «Τσιμπάνε» οι κρατήσεις από τους Βρετανούς

Τουρισμός: «Τσιμπάνε» οι κρατήσεις από τους Βρετανούς
AP Images

Αύξηση 20% παρουσιάζουν οι κρατήσεις των Βρετανών προς τη χώρα μας από τις 5 Ιουλίου σύμφωνα με την Travel Counsellors, κορυφαία εταιρεία travel planners και κρατήσεων στη Μεγάλη Βρετανία. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Βρετανών παραμένει η Ισπανία, ενώ οι ελληνικοί προορισμοί ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Και τη φετινή τουριστική σεζόν κυριαρχεί η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι νέες κρατήσεις προς την Ισπανία ήταν 31%, ενώ στο συνολικό μερίδιο των νέων κρατήσεων η χώρα μας έχει μερίδιο πάνω από 20%, με τους Ισπανούς να προηγούνται με μερίδια πάνω από 30%. Οι Βρετανοί όμως σχεδιάζουν και τις χειμερινές τους διακοπές, όπου τα Μπαρμπάντος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τη σεζόν 2021-2022.

Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για φέτος το καλοκαίρι με την Kirsten Hughes, CEO της Travel Counsellors να δηλώνει πως «παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις καλοκαιρινές κρατήσεις στους δύο πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τη Βρετανία: Στην Ελλάδα και την Ισπανία», ενώ σχολιάζοντας τα αίτια αυτής της αύξησης των κρατήσεων, σημείωσε πως «η αύξηση ήταν πιο εμφανής μετά την ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, για την κατάργηση των απαιτήσεων καραντίνας για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες».

Η τάση για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναδεικνύεται και τη φετινή τουριστική σεζόν με την Kirsten Hughes να αναφέρει πως «οι Βρετανοί φαίνονται πιο σίγουροι από ποτέ στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για τις καλοκαιρινές διακοπές τους φέτος».

Σχετικά με την αυξητική τάση που καταγράφεται στην Ισπανία, η εταιρεία παρατηρεί πως αυτή μπορεί να ανακοπεί μετά τη μετακίνηση των Βαλεαρίδων νήσων, της Ίμπιζα και της Μαγιόρκα στη βρετανική «πορτοκαλί» λίστα.

Τα νέα αυτά στοιχεία αντικατοπτρίζουν και τη συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατεί στην εγχώρια τουριστική αγορά για αύξηση των τουριστικών ροών από τα μέσα του μήνα έως τα τέλη Αυγούστου. Η επίτευξη του στόχου για το 40-50% των τουριστικών εσόδων του 2019 αν και είναι ρεαλιστικός, απέχει από τη σημερινή εικόνα που επικρατεί στον χάρτη των πληροτήτων και των κρατήσεων στη χώρα. Ωστόσο, οι last minute κρατήσεις, ενδέχεται να αλλάξουν την παραπάνω εικόνα, με «άγνωστο Χ» να αποτελεί και φέτος η πανδημία και η εξάπλωση των μεταλλάξεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν είτε σε τοπικά lockdowns, είτε σε νέα περιοριστικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.