«Τουρισμός για Όλους»: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

«Τουρισμός για Όλους»: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», προυπολογισμού 30 εκατ ευρώ παρουσίασε από τη Σαντορίνη ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για να μπει και «πάλι μπροστά η πιο σημαντική παραγωγική μηχανή της χώρας».

«Αυτό το Σαββατοκύριακο επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι, τον ελληνικό τουρισμό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού, ενώ προσέθεσε ότι «δίνουμε τέλος με μεθοδικό και πειστικό τρόπο, στην αγωνία των 700 χιλιάδων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Δίνουμε έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα απαντήσεις  στην αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών».

«Τουρισμός για όλους»

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί «μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού». Για πρώτη φορά, διατίθενται 30 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε 250.000 Έλληνες να απολαύσουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπών σε μια σειρά από  προορισμούς, σε όλη τη χώρα. 

Το πρόγραμμα έχει διττή στόχευση, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός, αποσκοπεί και στην τόνωση της τουριστικής κίνησης προς όφελος και των επιχειρήσεων του κλάδου.

Για να υποβάλλει κανείς αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια. Να έχει 16.000 ευρώ ετήσιο ατομικό εισόδημα και 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο, Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων εφόσον το 90% των πολιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι, κατ' αρχάς, εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης. «Μέσω του «Τουρισμού για Όλους» θα επιτύχουμε την ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και να επιτύχουμε έναν από τους πάγιους στόχους μας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού. Επιδοτούμε κατά το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεις, φτάνοντας συνολικά στα 120 ευρώ ανά άτομο.

Υπολογίζουμε ότι η υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» θα παρέχει εφέτος περίπου ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις. Οι οποίες, με απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο, θα κατανεμηθούν στους 250.000 δικαιούχους Έλληνες πολίτες με ηλεκτρονική κλήρωση. Οι αιτήσεις θα γίνονται από τους ενδιαφερόμενους πολύ απλά, μέσω του συστήματος Taxis», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ακόμη, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Τουρισμού, το συγκεκριμένο πρόγραμμα τους κάνει πραγματικά υπερήφανους, «διότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ασκεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική και δεν αναλώνεται σε μια λαϊκίστικη φιλολογία υποσχέσεων».

Η εφαρμογή Visit Greece

Επόμενη πρωτοβουλία είναι η εφαρμογή Visit Greece, το επίσημο application για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (E.O.T), το οποίο προσφέρει μοναδικές καινοτομίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταξιδιωτική εφαρμογή. Βασικά στοιχεία λειτουργίας της εφαρμογής είναι μεταξύ άλλων

-Δυνατότητα επικοινωνίας με τους ταξιδιώτες, μέσω προσωποποιημένων ειδοποιήσεων τύπου push notification, με βάση το προφίλ τους.

- Δυνατότητα αποστολής push notification αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκεται κάθε φορά ο ταξιδιώτης. Είναι το λεγόμενο geolocation, η αυτόματη ανίχνευση γεωγραφικής θέσης μέσω δορυφόρου. Κατ' αυτό τον τρόπο, προτείνοντας δηλαδή συγκεκριμένα σημεία φιλοξενίας, εστίασης, αξιοθέατα κ.λπ. προωθούνται και επωφελούνται οι τοπικές επιχειρήσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο φιλοξενούμενος μέσω της εφαρμογής μπορεί να ενημερώνεται για όλα όσα ισχύουν σχετικά με τον COVID-19 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να νιώθει απολύτως ασφαλής οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Σχετικά με το σχέδιο ασφαλούς ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού που παρουσίασαν από κοινού με τον υπουργό Υγείας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι κατέστη σαφές «ότι τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη και ότι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία είναι η ασφάλεια».