Το ζευγάρι του ενός δισεκατομμυρίου

Το ζευγάρι του ενός δισεκατομμυρίου

Το μότο του Μπιλ Μπέλιτσικ, προπονητή των Νιού Ινγκλαντ Πέιτριοτς, ήταν «κάνε τη δουλειά σου». Μ' αυτό ως οδηγό η ομάδα του έγινε δυναστεία στο NFL, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Ο Μπέλιτσικ επηρέασε πολύ την καριέρα και τη ζωή του Τομ Μπρέιντι, του quarterback του για 20 σεζόν (2000-2019), της μεγαλύτερης και σημαντικότερης ανακάλυψής του. Μαζί κατέκτησαν έξι πρωταθλήματα και έφτασαν σε εννιά τελικούς. Ο ένας χάρη στον άλλον θεωρούνται οι κορυφαίοι στους ρόλους τους στην ιστορία του αθλήματος. Ο Μπρέιντι, όμως, την Κυριακή θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το τρόπαιο Vince Lombardi για 7η φορά. Είναι 43 ετών και έχουν περάσει 19 χρόνια από την πρώτη. Θα το επιχειρήσει, δε, να το κάνει χωρίς τον Μπέλιτσικ.

Οι Τάμπα Μπέι Μπάκανιερς, η ομάδα που επέλεξε, αντιμετωπίζουν τους κατόχους του τίτλου, Κάνσας Σίτι Τσιφς, στο «Ρέιμοντ Τζέιμς Στέιντιουμ» της... Τάμπα. Παίζουν στην έδρα τους και θα υπάρχουν σχεδόν 25.000 θεατές στην εξέδρα.

Μέσα στο γήπεδο, ο Μπρέιντι είναι «δουλεύουμε, νικάμε, φεύγουμε». Χωρίς πανηγυρισμούς και μεγάλα λόγια. Γεννημένος στην Καλιφόρνια έπρεπε να μάθει να μετράει τις κινήσεις του στη Βοστώνη. Πίσω από το πλατύ του χαμόγελο που οι σπόνσορες λατρεύουν κρύβεται ένας... υπολογιστής. Μέλη του τεχνικού τιμ των Πέιτριοτς τον αποκαλούσαν «IBM». Το χάρισμά του και η γοητεία του φαίνονται κυρίως εντός αγωνιστικού χώρου, στα... θαύματά του στα σημεία – κλειδιά των αγώνων. Είναι παίκτης των μεγάλων στιγμών.

Εκτός αγωνιστικού χώρου παίζει σημαντικό ρόλο η σύζυγός του, η Βραζιλιάνα σούπερ μόντελ Ζιζέλ Μπούντσεν. Εχουν σχηματίσει ένα «power couple» και με τα χρόνια αυτή η σχέση έκανε τον Μπρέιντι πιο προσιτό, τον βοήθησε ν' ανοιχτεί περισσότερο στο κοινό. Το brand τους είναι πολύ δυνατό. Αποτελεί το όνειρο των διαφημιστικών και των εταιριών μάρκετινγκ. Μαζί αξίζουν ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Τα κέρδη της ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια και τα δικά του στα 400.

Βέβαια, δεν έλειψαν οι δύσκολες καταστάσεις. Εκείνη τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά το 2006 μετά από πέντε χρόνια στο πλευρό του ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα η πρώην σύντροφος του Μπρέιντι, η Μπρίτζετ Μόιναχαν ανακοίνωσε πως ήταν έγκυος. Ο Μπρέιντι και η Ζιζέλ παντρέυτηκαν το 2009.

Ο Μπρέιντι όπως παραδέχθηκε αργότερα στην εκπομπή της Οπρα Γουΐνφρι έπρεπε ν' ακολουθήσει τις οδηγίες της Ζιζέλ στην οικογενειακή ζωή σχεδόν όπως του Μπέλιτσικ στο γήπεδο. Οι κοινές τους εμφανίσεις στα ΜΜΕ ελέγχονται από την γιγαντιαία εταιρία WΜΕ (William Morris Endeavor Entertainment). Με τη Ζιζέλ ο αθλητής Μπρέιντι έμαθε κι έναν άλλον κόσμο. Δεν υπήρχε μόνο το πράσινο γκαζόν, αλλά και το κόκκινο χαλί. Το 2017 ήταν παρουσιαστές του διάσημου Met Gala στη Νέα Υόρκη.

Από το 2009, ο «ατσούμπαλος» και καθόλου «fashionable» Μπρέιντι άλλαξε... look. Τα ρούχα του πιο προσεγμένα, τα κουρέματά του. Προσέλαβε τον στιλίστα Αντριου Βάιτς, που πρόσεχε την εικόνα και της Ζιζέλ. Η αλλαγή μαζί με τις νίκες έφεραν σπόνσορες. Η Aston Martin κυκλοφόρησε ένα αποκλειστικό μοντέλο της Vanquish S Volante. Μόλις 12 – ο αριθμός της φανέλας του - αυτοκίνητα φτιάχτηκαν και έφεραν το όνομά του. Η αξία καθενός ήταν 360.000 δολάρια. Η Tag Heuer επίσης του αφιέρωσε μια σειρά ρολογιών – 466 φτιάχτηκαν όσες και οι γιάρδες που ταξίδεψε η μπάλα στις πάσες του που οδήγησαν στην κατάκτηση του 5ου τίτλου του το 2017.

Από το 2013 ο Μπρέιντι έχει το δικό του brand, το «ΤΒ12». Μια φιλοσοφία αφενός και κέντρα wellness αφετέρου, βασισμένα γύρω από έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής και άσκησης που βοηθούν στη μακροζωία και στην αποφυγή τραυματισμών. Ο ίδιος είναι το παράδειγμα. Στα 43 κανείς άλλοτε στην ιστορία του NFL, αλλά και των υπόλοιπων δημοφιλών ομαδικών αθλημάτων δεν γνώρισε τέτοια επιτυχία.

Το εγχείρημα, όμως, προκάλεσε πολλούς πονοκεφάλους. Συνεργάτης του Μπρέιντι είναι ο Αλεξ Γκερέρο: γυμναστής, μασέρ, διαιτολόγος, σύμβουλος, πνευματικός οδηγός και νονός του δεύτερου γιου του. Ο Γκερέρο το 2005 τιμωρήθηκε από τις αμερικάνικες αρχές επειδή υφάρπαξε τον τίτλο του γιατρού που ποτέ δεν είχε. Μάλιστα, πριν τον Μπρέιντι για να προωθήσει ένα από τα προϊόντα του υποστήριζε πως θεράπευε τον καρκίνο και το AIDS!

Ο Γκερέρο, λόγω του στάτους του σταρ φίλου του, είχε ισχυρή παρουσία στην καθημερινότητα των Πέιτριοτς. Κι αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Μπέλιτσικ, αλλά και σε πολλούς μέσα στον οργανισμό. Η επιρροή του στον καλύτερο παίκτη και σε άλλους στ' αποδυτήρια που ακολουθούσαν τις μεθόδους του προκάλεσε συγκρούσεις. Ηταν κι αυτός ένας λόγος που ο Μπρέιντι αποφάσισε να πάει στη Φλόριντα.

Κατ' εντολή της Ζιζέλ, λένε οι φήμες, αποστασιοποιήθηκε και από τον... φίλο του, Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώην Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ο Τραμπ έβριζε τους συναδέλφους του Μπρέιντι όταν αυτοί γονάτιζαν στη διάρκεια του εθνικού ύμνου κι εκείνος ως ο κορυφαίος του σπορ δεν πήρε ποτέ ανοιχτά θέση παρά μόνο όταν ήταν πια αργά. Αυτά θεωρούνται τα δύο «μελανά» σημεία μιας κατά τ' άλλα αλάνθαστης καριέρας. Ο Μπρέιντι, όμως, έβλεπε κι ένα που το μάτι των άλλων δεν έπιανε: έπρεπε να νικήσει και μακριά από τον Μπέλιτσικ αφού είχε βαφτιστεί ως ικανός μόνο για να πετύχει υπό τις οδηγίες του καλύτερου κόουτς. Την Κυριακή κόντρα στο «φαινόμενο» Πάτρικ Μαχόουμς η απάντηση.