Το SUV που έσωσε τη ζωή (αλλά ίσως όχι την καριέρα) του Τάιγκερ Γουντς

Το SUV που έσωσε τη ζωή (αλλά ίσως όχι την καριέρα) του Τάιγκερ Γουντς

Κάθισε στη θέση του οδηγού και έβαλε τη ζώνη ασφαλείας και τα χέρια του στο τιμόνι. Η αίσθηση έμοιαζε αρχικά ελαφρώς ξένη, καθώς δεν ήταν μέσα στο δικό του αυτοκίνητο. Ωστόσο, τη στιγμή που είχε σημασία, εκείνη την κακιά στιγμή του πολύ σοβαρού ατυχήματός του σε λεωφόρο στην Καλιφόρνια, ο Τάιγκερ Γουντς βίωσε το αίσθημα της ασφάλειας, που έσωσε τη ζωή του.

Το τροχαίο του σταρ του γκολφ ήταν τόσο σφοδρό που η αστυνομία του Λος Αντζελες ανακοίνωσε μερικές ώρες αργότερα με απλά και «κοφτά» λόγια πως «είναι τυχερός που ζει»... Το νέο επεισόδιο στη ζωή – «σαπουνόπερα» του Αμερικανού δεν ήταν το τελευταίο, αν και πολλοί, πλέον, προβλέπουν πως θα δεν θα υπάρξει άλλο στη σπουδαία καριέρα του. 

Ο 45χρονος οδηγούσε ένα SUV μάρκας Genesis και μοντέλου GV80, το οποίο του είχε διαθέσει η Νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία, ως χορηγός του τουρνουά γκολφ που διοργάνωσε ο ίδιος. Το γεγονός ότι φορούσε ζώνη ασφαλείας, ενώ άνοιξαν και οι δέκα αερόσακοι που διαθέτει το όχημα, ήταν οι λόγοι που ο Γουντς τη γλίτωσε μόνο με σοβαρά κατάγματα στον αστράγαλο και την κνήμη

Το μοντέλο GV80, που κοστολογείται σε αρχική τιμή 49.900 δολαρίων (και φτάνει ως τις 65.000 σε ειδικές εκδόσεις), είναι ακόμη τόσο νέο στην αμερικανική αγορά που το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο για τους αμερικανικούς αυτοκινητοδρόμους δεν έχει εκδώσει την αξιολόγησή του. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές και τα όσα έχει καταφέρει να πει αρχικά ο ίδιος ο Γουντς, κάνουν λόγο για απώλεια του ελέγχου του οχήματος λόγω αναχώματος σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, που προκάλεσε σύγκρουση με δέντρο και ντεραπάρισμα του τζιπ...

Το συγκεκριμένο SUV, πάντως, θεωρείται πρωτοπόρο για το εξοπλισμό και το προηγμένο σύστημα παθητικής ασφάλειας που διαθέτει. Από τους δέκα αερόσακους, ένας ανοίγει στα γόνατα του οδηγού. Το ταυτόχρονο άνοιγμα εκείνου που είναι τοποθετημένος στη κεντρική κονσόλα, αναπτύσσεται σε 0,3 δευτερόλεπτα και εμποδίζει τη σύγκρουση οδηγού και συνοδηγού, έσωσε τη ζωή του διάσημου γκολφέρ από τα συντρίμμια που προκάλεσε το ατύχημα. 

Το Genesis GV80 διαθέτει τις τεχνολογίες Highway Driving Assist και Road Preview, με αισθητήρες και κάμερες που ανιχνεύουν και εντοπίζουν εμπόδια στον δρόμο. Όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τάιγκερ Γουντς πιθανότατα δεν αντιλήφθηκε το ανάχωμα επειδή δεν γνώριζε καλά το αυτοκίνητο που οδηγούσε. 

Ιστοσελίδα των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης μία φωτογραφία με τη μορφή ακτινογραφίας, η οποία αποτυπώνει τους πολλαπλούς τραυματισμούς που υπέστη ο Γουντς, δίπλα στην ιατρική εικόνα μετά τις επεμβάσεις. Ο Αμερικανός διέλυσε οστά στη δεξιά κνήμη και την περόνη του, κάτι που προκάλεσε ζημιά και στον αστράγαλό του. Στο σημείο τοποθετήθηκε μεταλλική λάμα, ενώ ειδικές βίδες και καρφιά χρησιμοποιήθηκαν ώστε να στηρίξουν τους τραυματισμούς τόσο ψηλά στο γόνατο όσο και χαμηλά, στον αχίλλειο και τον αστράγαλο. 

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμη εικόνα του χρόνου αποθεραπείας ή του ποσοστού στο οποίο ο σταρ του γκολφ θα ανακτήσει την πλήρη ή όχι κινητικότητά του. Λίγοι, πάντως, είναι εκείνοι που ακόμη αισιοδοξούν ότι θα καταφέρει να πιάσει και πάλι το μπαστούνι και να αγωνιστεί... Αλλωστε, η αγωνιστική κατάσταση του ήταν ήδη βεβαρημένη, λόγω συχνών επεμβάσεων στη μέση του.