Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά - Βλέπουμε το τέλος του τούνελ
Κυρ. Μητσοτάκης

Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά - Βλέπουμε το τέλος του τούνελ

Έως τα τέλη Μαρτίου θα έχουν γίνει 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί και μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες άνω των 60 ετών, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη στου στον ΣΚΑΙ, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την απόφαση για lockdown στην Αττική με βάση τα δεδομένα.

«Δεν υπάρχει κανείς με μαγική λύση για την αντιμετώπιση του πανδημίας», ενώ τόνισε πως ότι σήμερα υπάρχουν εργαλεία που επιτρέπουν σε ειδικούς και Πολιτεία να κατανοήσουν τα δεδομένα, υπογραμμίζοντας πως το άνοιγμα και το κλείσιμο κλάδων και τομέων είναι κάτι που αποφασίζεται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και διαμορφώνουν και τον σχετικό σχεδιασμό.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα σε υπουργούς για τις παραφωνίες, λέγοντας ότι όλοι έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, για την Ικαρία είπε ότι υπάρχει ένα φάουλ που δεν θα επαναληφθεί, ενώ εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο για τον τουρισμό έναντι του προηγούμενου, δηλώνοντας ταυτόχρονα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα στην οικονομία και τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου ή αύξησης φόρων.

«Τα φαινόμενα παραφωνιών από υπουργούς θα διορθωθούν»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «κακοφωνία υπουργών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα και ως εκ τούτου τα φαινόμενα διορθώνονται και θα διορθωθούν. «Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή».

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά και πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί είπε και σημείωσε πως το μήνυμα έχει σταλεί. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε λιγότερες παρουσίες στα ΜΜΕ και ανέφερε ότι οι αποφάσεις αναγγέλλονται κάθε Παρασκευή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Με ενδιαφέρει», τόνισε, «το μήνυμα στους πολίτες να είναι ξεκάθαρο και να μην υπάρχει σύγχυση προσθέτοντας πως στο κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού το μήνυμα είναι σαφές».

«1,7 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαρτίου»

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί, γεγονός που σημαίνει ότι καθώς θα μπαίνουμε στην Άνοιξη θα μπορούμε να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, ενώ ανέφερε πως φέτος και ο τουρισμός θα πάει καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έως το τέλος του Σαββάτου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 500.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, τονίζοντας δε ότι είμαστε στον μέσο όρο της ΕΕ, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στο ότι δεν έχουμε παραλάβει ακόμα τα εμβόλια που αναμέναμε.

«Στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι του εμβολιασμού, το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη ελληνική δημόσια διοίκηση. Τα εμβόλια μας επιτρέπουν ότι όταν θα φτάσουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος των άνω των 60. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη και η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει, θα έχουμε τουρισμό πίσω, θα αφήνουμε πίσω την πανδημία», είπε, σημειώνοντας ότι «όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Καλά έκανε η Ευρώπη και αγόρασε τα εμβόλια μαζί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση».

Συνέχισε, λέγοντας: «Είναι παράνομη μια διμερής συμφωνία. Η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από το όφελος για λίγα πρόσθετα εμβόλια. Από τον Απρίλιο και μετά δεν θα έχουμε πρόβλημα διαθεσιμότητας των εμβολίων. Σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνουμε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Εγώ πιστεύω ότι αρχές Μαΐου τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά και πολύ πιο αισιόδοξα. Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δείχνουν ότι καλύπτουν και τις μεταλλάξεις».

«Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά»

«Δεν βλέπουμε απλώς φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τέλος του τούνελ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως το φετινό Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως παρά τις μεταλλάξεις του ιού, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκαλεί ο ιός.

Ερωτηθείς τι οδήγησε στο τρίτο lockdown, απάντησε ότι ήταν ο αριθμός των νοσηλειών στην Αττική, σε συνδυασμό με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού αν και τα στοιχεία δεν ήταν τόσο. «Προτίμησα να πάρω αυτά τα μέτρα για να απαλλαγούμε από αυτά μια ώρα αρχύτερα» είπε. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «δεν βλέπουμε απλώς φως στην άκρη του τούνελ, βλέπουμε το τέλος».

«Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπήρξε κατάχρηση στα sms και επανέλαβε την έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Τώρα ωστόσο ξέρουμε πώς θα κάνουμε ελέγχους είπε και προειδοποίησε για την αυστηροποίηση ελέγχων στην εφαρμογή της τηλεργασίας.

Σε ερώτηση για το αν θα συνεχίσουμε στη λογική της βεντάλιας για το επόμενο δίμηνο, ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά, αν και ανέφερε ότι οι 2,5 εβδομάδες είναι μεγάλο διάστημα για την Αττική.

«Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες. Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλαμε τα σχολεία ανοιχτά αλλά οι ειδικοί είχαν άλλη άποψη»

Σχετικά με τα σχολεία, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως θέλαμε να τα διατηρήσουμε ανοικτά, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι είχαν αντίθετη άποψη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επέτρεψαν.

«Κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά», ανέφερε ο κ. Μητοστάκης, συμπληρώνοντας πως «η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. 'Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους».

Σχετικά με την τηλεργασία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις, ενώ αναγνώρισε πως «υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου».

Για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτηθείς για την σημερινή έξαρση στη ρητορική Ερντογάν, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε «δεν θα μείνω στην σημερινή τοποθέτηση», προσθέτοντας ότι τέτοιες εξάρσεις μπορεί να γίνονται για ρητορικούς λόγους και τονίζοντας ότι κρατά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε τις διερευνητικές με συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στον Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επανέλαβε ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του, ενώ για το Κυπριακό απάντησε ότι υπάρχει πλαίσιο, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας πως όταν θα συγκληθεί η πενταμερής από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σ' αυτό θα κινηθούν.

Η ουσία του θέματος, όπως είπε, είναι ότι η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη και η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα, ενώ σε αυτό συνέτεινε τόσο η τακτική των ΗΠΑ, όσο και το γεγονός ότι και η Ευρώπη έχει βάλει τις κυρώσεις στο τραπέζι των συζητήσεων, προσθέτοντας ότι η τουρκική οικονομία δεν είναι σε λαμπρή κατάσταση, τέτοια που να μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο πλέγμα.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει καλούς συμμάχους, είναι μέλος της ΕΕ και έχει την Ευρώπη μαζί μας. «Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο μας . Υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορα μας είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα χωρίς να πάρουμε την άδεια κανενός», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται θέμα ούτε αποστρατικοποίησης νησιών ούτε γκρίζων ζωνών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως όταν πηγαίνει κανείς σε διεθνές δικαστήριο ξέρει ότι «μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο, όμως το λέμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας». Για το αν υπήρξαν κατά την περυσινή χρονιά, στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, απάντησε ότι «δεν θα έλεγα πως φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο, υπήρχε η ωριμότητα όταν το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι εφόσον το κλίμα και από την άλλη πλευρά δυναμιτίζεται, τότε τα πράγματα δυσχαιρένουν. «Υπάρχει και το σενάριο να μην είμαστε σε απόλυτη ένταση και να μην έχουμε λύσει τη βασική μας διαφορά. Υπήρχαν μεγάλες περίοδοι που αυτό συνέβαινε. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλάμε και να υπάρχει καλή διάθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Ελλάδα και Τουρκία είμαστε γείτονες, νομίζω πρέπει να αφήσουμε το κακό 2020 πίσω μας και το 2021 να επενδύσουμε σε μια πιο θετική ατζέντα».

Κ. Μητσοτάκης για Ικαρία: Όπου γίνονται λάθη, πρέπει να διορθώνονται

Απαντώντας για το περιστατικό της Ικαρίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εικόνα αδίκησε την ουσία τω προθέσεών του και πως προφανώς ως εκ τούτου, κάτι έγινε λάθος. Δεσμεύτηκε δε ότι δεν θα επαναληφθεί και θα ληφθούν σχετικά μέτρα στις επόμενες περιοδείες.

«Όπου γίνονται λάθη, τα λάθη πρέπει να διορθώνονται», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι προφανώς και υπήρξε ένα πρόβλημα, θα φροντίσουμε στις επόμενες περιοδείες μας να μην επαναληφθεί αυτό», και επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει αυτή την διάσταση, όταν την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις στην Ικαρία.

«Αν η μόνη κριτική που μπορεί να μας ασκήσει η αντιπολίτευση, είναι αυτή, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο φάουλ που έγινε και στην κριτική από την αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου»

Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε. Θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια. Δεν υπάρχει θέμα μνημονίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.

Μια γρήγορη ανάκαμψη θα βελτιώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό που με προβληματίζει είναι πόσο γρήγορα θα ξαναπάρουν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας.

Είμαι αισιόδοξος γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Επιμένω στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Με αυτό το πιστοποιητικό, δεν θα χρειάζεται να μπεις σε καραντίνα, ούτε να πληρώσεις τεστ.

Η οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο ελκυστική από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Γιατί να μην δουλεύεις από την Ελλάδα, μια χώρα ασφαλή, στην Ευρώπη, με καλό σύστημα υγείας. Θα προσελκύσουμε ανθρώπους να ζήσουν εδώ. Θα είμαστε από τους νικητές την επόμενη ημέρα. Το brand Ελλάδα έχει ενισχυθεί.

Πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές. Να τις στηρίξουμε με ρευστότητα.

«Ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα το 2021»

Η τουριστική σεζόν δεν θα αρχίσει τον Αύγουστο. Θα είμαστε πολύ καλύτερα από το 2020 και θα απέχουμε πολύ από αυτό που ήμαστε το 2019. Εκτιμώ ότι όσο πιο γρηγορα προχωράνε οι εμβολιασμοί σε άλλες χώρες, θα έρχονται.

Όταν θα φτάσουμε στο σημειο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, ρεαλιστικά από το Μάιο και μετά, θα δούμε τι προτεραιότητες θα βάλουμε, είπε ο πρωθυπουργός.