Το «νέο» φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ

Το «νέο» φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ

Το μέχρι πρότινος αουτσάιντερ για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), αναδεικνύεται φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ λόγω των χειρισμών του στο ζήτημα του κορονοϊού.

Η Βαυαρία ήταν εκ των πρώτων κρατιδίων που πήρε περιοριστικά μέτρα με τον πρωθυπουργό να επιβάλλει κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, ο Ζέντερ είχε ανακοινώσει εξαρχής μέτρα βοήθειας προς τις τοπικές επιχειρήσεις ύψους 10 δις ευρώ και είχε θέσει επί τάπητος τις προτάσεις του για την οικονομία της χώρας.

Όλα αυτά εν αντιθέσει με τον αντίπαλο του για την ηγεσία, κυβερνήτη της Βεστφαλίας Ρηνανίας Άρμιν Λάσετ, οποίος δεν έδειξε αντίστοιχα αντανακλαστικά.

Οι δύο κυβερνήτες φέρονται μάλιστα να συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με την Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), ο Λάσετ, εισέπραξε, την αρνητική κριτική της Μέρκελ, για την σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία καταστημάτων επίπλων και βρεφικών ειδών στο κρατίδιό του.

Τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα, ο Βαυαρός πρωθυπουργός να απολαμβάνει μεγάλη άνοδο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Spiegel, το 46% των μελών του CDU θεωρεί ότι ο Ζεντερ θα πρέπει να είναι ο επόμενος αρχηγός. Ο Αρμιν Λασετ απέσπασε το 9% των προτιμήσεων και ο Φρίντριχ Μερτς 14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έκτακτο συνέδριο του CDU ήταν προγραμματισμένο για τις 25 Απριλίου, όμως μεταφέρθηκε για τον Δεκέμβριο λόγω κορονοϊού. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, "Αυτό βολεύει τον Λάσετ, ο οποίος μέχρι πρότινος θεωρούνταν το φαβορί απέναντι τους Μερτς, Γιενς Σπαν και Ζεντερ." 

Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι τότε ιδιαίτερα για τον Ζεντερ, ο οποίος αποφάσισε να ακυρώσει Oktoberfest, την γιορτή που προσελκύει κάθε χρόνο περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες και αποφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο έσοδα στην τοπική αγορά. "Αν ο κορονοϊος δεν έχει επανέλθει, τότε η απόφαση να ακυρώσει την γιορτή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ" λένε οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας εξουσίας στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ είναι κρίσιμος και μακρύς και αφορά τόσο  μέλλον της Γερμανίας, όσο και της Ευρώπης.