Το μοτίβο του δολοφόνου

Το μοτίβο του δολοφόνου

Της Ελένης Γκίκα

Λαρς Κέπλερ «Κυνηγός κουνελιών», Μετάφραση: Μαρία Φακίνου, εκδ. Πατάκη, σελ. 611

Πίσω από το όνομα του συγγραφέα, κρύβονται δυο. Αν έχετε συνεργαστεί σε επίπεδο συγγραφής με κάποιον άλλον θα γνωρίζετε ήδη ότι το προϊόν που προκύπτει, το ύφος γραφής εν προκειμένω, δεν μπορεί να το επιτύχει κατά μόνας ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, αλλά μονάχα οι δυο τους μαζί.

Έτσι, λοιπόν, πίσω από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Λαρς Κέπλερ είναι δυο σύζυγοι και συγγραφείς: η Αλεξάνδρα Κοέλο Αντορίλ που γεννήθηκε το 1966 και ο Αλεξάντερ Αντορίλ, γεννημένος το 1967. Και είναι Σουηδοί.

ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Όσο για το πώς έγινε η αρχή; Το χειρόγραφο του «Υπνωτιστή» που γεννήθηκε από την κοινή τους αγάπη για τη νουάρ λογοτεχνία και τον κινηματογράφο το υπέβαλαν ανωνύμως στον εκδότη του Στιγκ Λάρσον στη Σουηδία. Το βιβλίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την πρώτη στιγμή, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες και μεταφέρθηκε το 2013 στον κινηματογράφο από τον Λάσε Χάλστρομ.

Σήμερα τα βιβλία με ήρωα τον επιθεωρητή Γιούνα Λίννα είναι πρώτα σε πωλήσεις στη Σουηδία και μεταφράζονται με εξαιρετική επιτυχία σε περισσότερες από 36 γλώσσες.

«Ο Υπνωτιστής» ήταν το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη το 2011 στην Ελλάδα. Στις σελίδες του, ένας άντρας βρίσκεται κτηνωδώς δολοφονημένος στα αποδυτήρια ενός αθλητικού κέντρου στην Τούμπα της Στοκχόλμης. Λίγο αργότερα ανακαλύπτονται τα πτώματα της γυναίκας του και της κόρης του, μαχαιρωμένες και οι δυο από κάποιον που είχε την πρόθεση να εξοντώσει όλη την οικογένεια. O γιος όμως έχει επιζήσει, αν και βαριά τραυματισμένος. O Γιούνα Λίνα, αστυνομικός επιθεωρητής της Δίωξης Εγκλήματος, μαθαίνει πως η οικογένεια έχει άλλο ένα εν ζωή μέλος, τη μεγάλη αδελφή του αγοριού, και αντιλαμβάνεται πως πρέπει να τη βρει προτού την ανακαλύψει ο δολοφόνος. Το αγόρι συνέρχεται κατά διαστήματα από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται. Ο Γιούνα Λίνα στην προσπάθειά του να επιταχύνει τη διαδικασία της ανάκρισης και ν' αποκτήσει μια εικόνα του συμβάντος, έρχεται σε επαφή με τον γιατρό Έρικ Μαρία Μπαρκ και τον πείθει να υπνωτίσει το αγόρι. Ο Έρικ Μαρία Μπαρκ αθετεί την υπόσχεση που είχε δώσει να μην υπνωτίσει ποτέ ξανά.

Η μεγάλη σημασία του υποσυνειδήτου πρωτοστατεί και στον «Κυνηγό κουνελιών». Οι Σουηδοί συγγραφείς αγαπούν στα βιβλία τους τρία βασικά στοιχεία: Παρελθόν, οικογενειακά μυστικά και ψυχολογικές εμμονές ή απωθημένα.

Και στο «Κυνηγό κουνελιών» έχουμε και κοινό παρελθόν θυμάτων και θύτη, και ιδρυματικά μυστικά τα οποία είναι ισοδύναμα με τα οικογενειακά για ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε ίδρυμα και παλιά χρωστούμενα: ο θύτης αισθάνεται ότι τα θύματα του χρωστούν. Έτσι, το τελετουργικό του κάθε φόνου είναι ένα παιδικό ποιηματάκι με κυνηγό κουνελιών. Λίγα λεπτά κάποιος που φορά κούνελου αυτιά, έχει ήδη κάνει κατά τον ίδιο τρόπο μια «καθαρή, δολοφονική δουλειά».

ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Ο επιθεωρητής Γιούνα Λίννα, λοιπόν, και έχοντας εκτίσει ποινή δύο ετών σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, όταν του δίνεται η ευκαιρία να εξασφαλίσει την ελευθερία του- η αστυνομία χρειάζεται τη βοήθειά του για να σταματήσει έναν μυστηριώδη δολοφόνο που ακούει στο όνομα Κυνηγός Κουνελιών- θα αναλάβει να σταματήσει έναν μανιακό δολοφόνο. Ο υπουργός Εξωτερικών δολοφονείται κατά τη διάρκεια σεξουαλικού οργίου και πολιτική, και η αστυνομική ηγεσία απαιτεί ακρίβεια και σιωπή. Τα επόμενα θύματα του εκτελεστή, θα έχουν τύχη κοινή: όλα ακούνε ένα παιδί να απαγγέλλει ένα παιδικό ποίημα προτού χτυπήσει ο δολοφόνος. Ο δολοφόνος είναι ένας κυνηγός κουνελιών που φορά κουνελίσια αυτιά.

Η κοινή ηλικία και το παρελθόν των θυμάτων θα οδηγήσουν τα ερευνητικά βήματα του Γιούνα Λίννα με το υποσυνείδητό του να του παίζει παιχνίδια σε σημείο που να του ξυπνήσει παιδικούς τρόμους, η λύση του μυστηρίου θα είναι αποκάλυψη και ο δολοφόνος δεν θα προκύψει παρά στις τελευταίες σελίδες. Είναι η ίδια η νέμεση και όσα κάνει δείχνει να τα χρωστά.

Ο «Κυνηγός κουνελιών» αναδείχτηκε το πρώτο σε πωλήσεις μυθιστόρημα στη Σουηδία το 2016, καθώς και το πρώτο σε πωλήσεις αστυνομικό μυθιστόρημα στη Νορβηγία την ίδια χρονιά.

Διαθέτει ένα καλά συγκροτημένο μοτίβο δολοφόνου, όλα συμβαίνουν καλά μελετημένα, είναι δικαιολογημένα και στο φινάλε θα είναι και αποκαλυπτικά.

Ατμόσφαιρα, καλοδουλεμένη πλοκή, παιδικοί εφιάλτες καλοστημένη θα σας καθηλώσουν στο βιβλίο, αρκετές μέρες μετά.

Κι όσοι επιθυμούν μεγαλύτερη δόση από Λαρς Κέπλερ, «Ο υπνωτιστής» (2011), «Το συμβόλαιο του Παγκανίνι» (2013), «Ο μάρτυρας της φωτιάς» (2014), «Άμμος στα μάτια» (2017) και «Ο διώκτης» (2018) κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη, επίσης στα ελληνικά.