Το κορυφαίο ματς του Euro δεν το είδε κανείς

Το κορυφαίο ματς του Euro δεν το είδε κανείς

Δεν ξέρω αν το γκολ του Τσέχου Πάτρικ Σικ στο 2-0 της ομάδας του με την Σκοτία θα ανακηρυχτεί τόσο νωρίς «το κορυφαίο του Euro» σε μια διοργάνωση που ξεκίνησε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Το βέβαιο, όμως, είναι πως θα το συζητάμε, θα το αναλύουμε και θα το μνημονεύουμε σαν ένα από τα αξιοπερίεργα του ποδοσφαίρου.

Το σημαντικό στην προσπάθεια του 25χρονου φορ της Μπάγερ Λεβερκούζεν δεν είναι τόσο η έμπνευση που είχε να σουτάρει από τα 45,7 μέτρα και να βρει στόχο, όσο τα απίθανα φάλτσα που έβαλε αναγκάζοντας τον απέναντι τερματοφύλακα Ντέιβιντ Μάρσαλ να μπει… κι αυτός γκολ, μαζί με τη μπάλα! Το πιο μακρινό στην ιστορία του Euro αλλά και του Mundial μαζί… Πίσω του πια ο Ισπανός Νταβίδ Βίγια από τα 43 μέτρα σ ένα παιχνίδι με την Χιλή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και τρίτο του Γιαπωνέζου Κεϊσούκε Χόντα σε παιχνίδι με την Δανία στο ίδιο τουρνουά.

Το παιχνίδι της Σκοτίας με την Τσεχία δεν ήταν από αυτά που είχαν κυκλώσει στο SOS όσοι παρακολουθούν ξεχωρίζοντας τα «καλά από τα «κακά» ματς. Σπάνια βλέπει κανείς ποδόσφαιρο ποιότητας μεταξύ τέτοιων αντιπάλων. Από τη μια «παθιασμένοι ξυλοκόποι» οι παίκτες της Σκωτίας κι από την άλλη η Τσεχία χωρίς τους μπαλαδόρους του παρελθόντος τύπου Πομπόρσκι, Ροσίτσκι ή Νέντβεντ. Κι όμως, αυτές οι δυο υποτιμημένες ομάδες πρόσφεραν το κορυφαίο ως τώρα παιχνίδι. Ειδικά το δεύτερο ημίχρονο ήταν χωρίς υπερβολή «το κάτι άλλο». Ενα ματς γεμάτο ορμή από πλευράς Σκωτσέζων, που οι αντίπαλοί τους το αντιμετώπισαν και το "πήραν" χάρη στη απίστευτη υπομονή τους. Δεν παρακολουθήσαμε απλά μια ενδιαφέρουσα μεν, μα σκληρή και άτεχνη μάχη όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά μπάλα επιπέδου που θα τολμούσα να πω, ότι όποιος δεν την είδε έχασε. Οι Τσέχοι είχαν δύο καλά σουτ που απέκρουσε ο Μαρσιάλ σε λιγότερο από δύο λεπτά, η Σκωτία απάντησε με δοκάρι του Χέντρι, ο Βάσλικ έκανε αμέσως μετά «την απόκρουση της καριέρας του» σώζοντας αυτογκόλ που θα έφερνε το 1-1, μέχρι που ήρθε η έμπνευση του Σλικ που περιέγραψα στη αρχή και το highlight 2-0. Ενα τρελό εξάλεπτο που άξιζε να πληρώσει κάποιος διπλό εισιτήριο για να το απολαύσει από κοντά. Οι Σκωτσέζοι έκαναν τα πάντα για να ρεφάρουν με «λυσσασμένες» επιθέσεις, έχασε ένα σωρό ευκαιρίες.

Το 2-0 μοιάζει φτωχό μπροστά στις 29 τελικές προσπάθειες που κατέγραψε η στατιστική υπηρεσία (19-10 υπέρ της Σκωτίας) που ξαναγύρισε το μυαλό μας στο ποδόσφαιρο μετά το περιστατικό με τον Ερικσεν.