To εμβόλιο της Novavax εισέρχεται στην τρίτη φάση των δοκιμών

To εμβόλιο της Novavax εισέρχεται στην τρίτη φάση των δοκιμών

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι άρχισε στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία φάση κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της εναντίον της COVID-19.

Σε αυτή τη δοκιμή σκοπός είναι να συμμετάσχουν 10.000 εθελοντές 18 ως 84 ετών.

«Εξαιτίας του υψηλού επιπέδου που παρατηρείται στη μετάδοση του SARS-CoV-2, και με δεδομένο ότι αυτό θα συνεχίσει πιθανόν να είναι υψηλό στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η κλινική δοκιμή θα επιτύχει την ταχεία προσέλκυση εθελοντών και θα δώσει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα» του εμβολίου της Novavax, ανέφερε σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας ο Γκρέγκορι Γκλεν, ο διευθυντής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Πρόκειται για το ενδέκατο πειραματικό εμβόλιο παγκοσμίως που εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών με δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες. Γενικά στις δοκιμές αυτές στους μισούς ασθενείς χορηγείται ψευδοφάρμακο, ή πλασίμπο, και στους υπόλοιπους το εμβόλιο.

Τα υποψήφια εμβόλια που θεωρείται πως έχουν προχωρήσει στη Δύση είναι αυτά της AstraZeneca, που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, της Pfizer και της Moderna. Κινεζικά και ρωσικά πειραματικά εμβόλια έχουν επίσης φθάσει στην τελική φάση των δοκιμών.

Η Novavax συγκαταλέγεται στις έξι εταιρείες που χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση για την ανάπτυξη εμβολίου και η πέμπτη που εισέρχεται στην 3η φάση. Έχει λάβει πάνω από 1,6 δισεκ. δολάρια από το αμερικανικό δημόσιο για την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων.