Το CSU προτείνει τον ΥΠΟΙΚ, Markus Soeder για τη θέση του πρωθυπουργού

 Το CSU προτείνει τον ΥΠΟΙΚ, Markus Soeder για τη θέση του πρωθυπουργού

Οι βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel, πρότειναν τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου Markus Soeder για τη θέση του πρωθυπουργού ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU Thomas Kreutzer δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους από το Μόναχο ότι οι βουλευτές του κόμματος συμφώνησαν ομόφωνα στην υποψηφιότητα του Soeder, σφοδρού επικριτή της μεταναστευτικής πολιτικής της Merkel, για την πρωθυπουργία της Βαυαρίας.

Η επιλογή του Soder, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ίσως έχει επιπτώσεις στις προσπάθειες σχηματισμού μιας σταθερής ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών.

Νωρίτερα, ο Horst Seehofer επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Γερμανίας, το αδελφό κόμμα στη Βαυαρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Angela Merkel, δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία του κρατιδίου στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν την επόμενη χρονιά, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR ανώτερο στέλεχος του CSU.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είχαμε έντονες διαβουλεύσεις χθες», δήλωσε ο Markus Ferber. «Η κοινοβουλευτική ομάδα θα συναντηθεί στις 08:30 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας) για να υποβάλει πρόταση για έναν υποψήφιο. Και ο Horst Seehofer δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα», πρόσθεσε.

Ο Ferber πρόσθεσε ότι ο Seehofer πρότεινε να παραμείνει επικεφαλής του CSU παρότι θα πάψει να είναι πρωθυπουργός της Βαυαρίας, εξαιτίας της «δύσκολης κατάστασης» στο Βερολίνο.

Την απόφαση αυτή χαιρετίζει ο Soeder και επισημαίνει, ότι θα συμβάλει στην επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP