7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Ν. Τζανάκης: Τις επόμενες μέρες τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000

Τις επόμενες μέρες τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000

Τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι 9.000 επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο OPEN για το τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον καθηγητή, η κορύφωση του 3ου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος κ.α. «Ετσι η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια»,  σημείωσε.

Επιπροσθέτως, προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10-15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πλέον με τα self tests αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα. «Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε. Εντούτοις, ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ. «Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα», τόνισε.

Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ανέφερε πως η πρόβλεψή είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τον ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Επίσης, ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε στα self tests και τόνισε πως έχουν χαμηλή ευαισθησία στην αρχή της νόσησης. «Γι' αυτό και πρέπει να κάνουμε διαδοχικά test, εβδομαδιαία όπως είπαν στους μαθητές», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να αγνοήσει τη σύγχυση. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης», τόνισε.