Τις «δηλώσεις βίας, ακόμη και μίσους» του Ερντογάν καταγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΕΞ

 Τις «δηλώσεις βίας, ακόμη και μίσους» του Ερντογάν καταγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΕΞ
APimages

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Γερουσία, κατήγγειλε τις «δηλώσεις βίας, ακόμη και μίσους», του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος εκ νέου το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων. 

«Έχουμε μια σειρά από σοβαρές διαφωνίες με την Άγκυρα. Περιμένουμε η Τουρκία να βάλει τέλος στην πολεμοχαρή της συμπεριφορά ενάντια στους Ευρωπαίους γείτονές της. Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η επιθετική πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, καθώς και η πολιτική της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπονομεύουν την σταθερότητα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα επεσήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι προσβολές, οι συκοφαντίες, η προώθηση μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης ανήκουν σε άλλη κατηγορία, χαρακτηρίζοντάς τες «απειλές».

«Αναμένουμε λοιπόν από τον Τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του να βάλουν άμεσα τέλος σε αυτές τις συμπεριφοράς. Επίσης, δεν θα ανεχθούμε αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξαχθούν σε γαλλικό έδαφος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή τους από γκρουπούσκουλα που δεν πρέπει να έχουν πολιτικά δικαιώματα», σημείωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Θα ήθελα να σας πω επίσης πως οι ομόφωνες αντιδράσεις αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης δείχνουν πως το θέμα δεν περιορίζεται στις διαφορές Γαλλίας και Τουρκίας, αλλά αφορά επιθέσεις κατά της Ευρώπης, των αξιών της, του μοντέλου θεμελιωδών ελευθεριών και Κράτους δικαίου. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω πως έχει οριστεί μια προθεσμία, από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, πριν μάλιστα την κλιμάκωση της οποίας γινόμαστε μάρτυρες: Μια προθεσμία, ότι δηλαδή αν η Τουρκία δεν αλλάξει θεμελιωδώς και σαφώς τη στάση της, πριν το ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, τότε θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποδέκτη τις τουρκικές αρχές. Προτείνατε έναν κατάλογο, και στο πλαίσιο της συνάντησης του Δεκεμβρίου, επισημαίνω πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας απευθυνόμενος στη Γερουσία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ