Την Κυριακή το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας από την Γαλλία

Την Κυριακή το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Νέας Καληδονίας από την Γαλλία

Η Νέα Καληδονία, ένα μικρό αλλά στρατηγικής σημασίας έδαφος στον Ειρηνικό με 270.000 κατοίκους, πρόκειται να αποφασίσει την Κυριακή αν θα παραμείνει γαλλικό υπεράκτιο έδαφος ή θα επιλέξει την ανεξαρτησία.

Στο δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι σχεδόν 175.000 ψηφοφόροι του αρχιπελάγους, το οποίο ανήκει από το 1853 στη Γαλλία και διαθέτει σημαντικά αποθέματα νικελίου.

Λίγο πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πάντως, στην πρωτεύουσα Νουμεά και τα περίχωρα, όπου ζουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού, δεν είναι εύκολα αισθητό για έναν ξένο το γεγονός ότι πλησιάζει η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Μόνο μερικοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα στις παραλίες, επιβαίνοντας σε καμιά εικοσαριά αυτοκίνητα και κρατώντας σημαίες των αυτοχθόνων Κανάκ.

Στην έξοδο της πόλης, κατά μήκος της οδού που οδηγεί προς βορρά, η σημαία των Κανάκ είναι επίσης πανταχού παρούσα. Σε μια γέφυρα, μια ομάδα Κανάκ είχαν συγκεντρωθεί με σημαίες της Κορσικής και των Κανάκ και οι αυτοκινητιστές τους χαιρετούσαν με κορναρίσματα.

Στο στρατόπεδο των αντιπάλων της ανεξαρτησίας, η γαλλική σημαία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, αν και σήμερα τουλάχιστον ένας αυτοκινητιστής την κρατούσε στη Νουμέα. «Όχι» είχαν γραφτεί με κιμωλίες στα χρώματα της γαλλικής σημαίας στον δρόμο που οδηγεί προς βορράν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του «όχι» με ποσοστό από 64% έως 75%. Οι Κανάκ, η ριζοσπαστική τάση των οποίων έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 50% του εκλογικού σώματος και δεν είναι όλοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ