Times: Οι Τούρκοι πουλάνε αρχαία ελληνική πόλη

Times: Οι Τούρκοι πουλάνε αρχαία ελληνική πόλη

Η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας βγαίνει στην αγορά για 5,6 εκατομμύρια λίρες γράφουν οι Times σε ανταπόκρισή τους από την Κωνσταντινούπολη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αρχαία ελληνική πόλη της Βαργυλίας που βρίσκεται κοντά στο τουρκικό θέρετρο της Αλικαρνασσού, έχει βγει προς πώληση από το 2015, αλλά καθώς δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα αγοραστής, η τιμή μειώθηκε κατά 1,5 εκατομμύριο λίρες.

Ο χώρος των 330 στρεμμάτων περιλαμβάνει θέατρο, ακρόπολη και νεκρόπολη και αφού ποτέ δεν έχει ανασκαφεί πλήρως, θα μπορούσε να έχει πολλούς θησαυρούς κρυμμένους κάτω από τη γη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Times, η σύγχρονη Τουρκία φιλοξενεί πολλά αρχαία μνημεία της Ελλάδας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται κατά μήκος του Αιγαίου και των ακτών της Μεσογείου. Οι χώροι αυτοί, καθώς και άλλοι ανήκουν στο τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και σε αυτούς έχουν γίνει προσεκτικές ανασκαφές και είναι καλά διατηρημένοι.

Άλλοι μικρότεροι χώροι όμως όπως είναι η Βαργυλία συχνά απειλούνται. Το κυνήγι του θησαυρού είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο στην Τουρκία, τόσο σε αρχαίες τοποθεσίες όσο και σε μέρη όπου υπάρχουν φήμες ότι οι αρμενικές οικογένειες έθαψαν το χρυσό τους πριν φεύγουν από την Ανατολία το 1915.

Φωτογραφία Hurriyet