Tηλεφωνική συνομιλία είχαν οι Τριντό και Μπάιντεν - Θα συναντηθούν τον Φεβρουάριο

Tηλεφωνική συνομιλία είχαν οι Τριντό και Μπάιντεν - Θα συναντηθούν τον Φεβρουάριο

Ο Τζάστιν Τριντό και ο Τζο Μπάιντεν είχαν χθες Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία αποφάσισαν να συναντηθούν "τον ερχόμενο μήνα", ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Καναδά.

Κατά την συνομιλία αυτή, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Καναδός πρωθυπουργός "συμφώνησαν να συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα για να προοδεύσει η σημαντική εργασία που συνίσταται στην ανανέωση της βαθειάς και αδιάκοπης φιλίας ανάμεσα στον Καναδά και τις ΗΠΑ", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Οτάβας.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την διμερή αυτή συνάντηση -αν θα γίνει μέσω ίντερνετ ή δια ζώσης- όπως και η ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, δήλωσαν πηγές του περιβάλλοντος του Τριντό.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική αυτή συνομιλία σηματοδοτεί την στρατηγική σημασία της σχέσης ΗΠΑ-Καναδά και δίνει νέα πνοή στην συνεργασία τους για την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19, την άμυνα, τους οικονομικούς δεσμούς και τον παγκόσμιο ηγετικό ρόλο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Οι Μπάιντεν και Τριντό συζήτησαν για το κοινό τους όραμα για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη και συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα, προσέθεσε ο Λευκός Οίκος.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία, η πρώτη του Τζο Μπάιντεν με ηγέτη άλλης χώρας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, έγινε σε "πολύ ζεστή ατμόσφαιρα", διευκρίνισε στο AFP το γραφείο του Τριντό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για μια σειρά από θέματα, όπως ο αγώνας κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών από τον Μάρτιο , η προστασία του περιβάλλοντος ή ακόμη η "πολύ στενή και εξαίρετη οικονομική" σχέση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση της Οτάβας.

Οι Τριντό και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης και για το βασικό θέμα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες: την απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να μπλοκάρει την κατασκευή του αγωγού Keystone XL που υποστηρίζει η Οτάβα, αλλά δεν επικροτεί η Ουάσινγκτον λόγω του αντίκτυπού του στο περιβάλλον.

"Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευση του Καναδά όσον αφορά την απόφαση των ΗΠΑ για το σχέδιο Keystone XL", αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Τριντό. "Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η διμερής σχέση σε θέματα ενέργειας σε επίπεδο οικονομίας και ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης υπογράμμισε την υποστήριξή του στους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι ο Καναδός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετώπιζε εμφανώς δυσκολίες στις σχέσεις του με τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε μια "νέα εποχή" στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί.

Ο Μπάιντεν  υπόψιν αναγνώρισε την απογοήτευση του Τριντό για την απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια για τον αμφιλεγόμενο πετρελαιαγωγό Keystone XL, σημειώνει επίσης ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε για την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.

Υπενθυμίζετια πως μια από τις πρώτες ενέργειές του αμερικανού προέδρου μόλις ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, ήταν να ανακαλέσει άδεια που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2019 για τον αγωγό, ο οποίος θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κατασκευή του δεν είναι συμβατή με τους οικονομικούς και κλιματικούς στόχους της κυβέρνησής του.