Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αλ Σίσι για Ανατ. Μεσόγειο και Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αλ Σίσι για Ανατ. Μεσόγειο και Λιβύη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.

Κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη.

Παράλληλα, Μητσοτάκης και Αλ Σίσι επιβεβαίωσαν τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως αναφέρει η αιγυπτιακή προεδρία, ο κ. Σίσι επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περιορισμού των παράνομων ξένων επεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε ξένη επέμβαση στη Λιβύη και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για να επιτευχθεί μία πολιτική διευθέτηση στην κρίση της Λιβύης, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές με την Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, η αιγυπτιακή Προεδρία αναφέρει  ότι ο κ. Σίσι σημείωσε πως το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.