Τι ανεβάζει το «πολιτικό θερμόμετρο» στη Βρετανία

Τι ανεβάζει το «πολιτικό θερμόμετρο» στη Βρετανία

Το πιο καυτό πολιτικό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών διανύει η Βρετανία. Πολιτική αναταραχή, οικονομική κρίση και απεργίες συνθέτουν το σκηνικό.

Ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό 40 ετών, στο 9,4% τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα το πραγματικό εισόδημα να έχει μειωθεί δραματικά για τους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς, οι οποίοι εκφράζουν πλέον ποικιλοτρόπως τη δυσαρέσκειά τους.

Η μείωση του πραγματικού μισθού κατά 3,7%, ισοδυναμεί με τη χειρότερη ετήσια επίδοση από την έναρξη καταγραφής των συγκεκριμένων στατιστικών δεδομένων στη Βρετανία, το 2001, σύμφωνα με το CNBC.

Οι εργαζόμενοι σε όλους τους πυλώνες της οικονομίας ψήφισαν υπέρ της ανάληψης απεργιακής δράσης διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τις αναντίστοιχες αυξήσεις στους μισθούς. 

Μεταξύ όσων διαμαρτύρονται περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στις μεταφορές, πυροσβέστες, γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι, ταχυδρομικοί υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι και μηχανικοί των βρετανικών τηλεπικοινωνιών.

Η Πυροσβεστική Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη, την επομένη της πιο δύσκολης ημέρας στην ιστορία της μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι «οι πυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής έκτακτης ανάγκης».

Εντωμεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχιστεί περίπου μέχρι το τέλος του έτους και θα φτάσει στο 11%.

Απεργιακός πυρετός

Η Βρετανία παρέλυσε πριν μερικές εβδομάδες, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους. Άλλη 24ωρη απεργία από μέλη της Ένωσης Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιουλίου.

Την Τρίτη, πάνω από 115.000 εργαζόμενοι της Royal Mail και μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Επικοινωνία, ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της απεργίας.

Η Royal Mail, το πρώην κρατικό ταχυδρομικό μονοπώλιο της χώρας που ιδιωτικοποιήθηκε το 2015 μετά από σχεδόν 500 χρόνια κρατικής ιδιοκτησίας, κατά το πρώτο τρίμηνο είδε τα έσοδά της να μειώνονται κατά 11,5%, καθώς ο πληθωρισμός ώθησε τους καταναλωτές σε μείωση των ηλεκτρονικών αγορών και ο όγκος των δεμάτων μειώθηκε κατά 15%.

Φαντάσματα της δεκαετίας του 1970

Εν μέσω ανησυχιών για νέο απεργιακό κύμα, αναλυτές στη Βρετανία θυμούνται τον «χειμώνα της δυσαρέσκειας» της Βρετανίας το 1978-79, όταν σχεδόν 30 εκατ. εργάσιμες μέρες χάθηκαν από τις απεργίες σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού.

Την περασμένη εβδομάδα, η συντηρητική κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ψήφισε νόμο που επιτρέπει στις εταιρείες να αντικαθιστούν τους απεργούς εργαζόμενους με προσωπικό πρακτορείων.

Απαντώντας στις τελευταίες ερωτήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τετάρτη, ο Τζόνσον κατηγόρησε τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι είχε «βαρόνους των συνδικάτων να του τραβούν τα νήματα από κάτω του» και υποσχέθηκε να «απαγορεύσει τις απεργίες άγριων γατών».