Κορονοϊός: Τι αλλάζει από Δευτέρα σε Αττική -Τηλεργασία για το 40% των εργαζομενων σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα

Τι αλλάζει από Δευτέρα σε Αττική -Τηλεργασία για το 40% των εργαζομενων σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα

Με νέα μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων κορονοϊού θα προσέρχονται οι εργαζόμενοι από Δευτέρα στους χώρους εργασίας τους.

Άλλωστε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η τηλεργασία για 4 στους 10 εργαζομένους, ενώ θα ισχύσει μάλιστα και κλιμακωτό ωράριο.

Μέτρα για τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο Νίκος Χαρδαλιάς, πλέον η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική σε ποσοστό 40% στην Αττική για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά τις δουλειές γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
Μέτρα στο ωράριο προσέλευσης
Παράλληλα, όσον αφορά στο Δημόσιο, θα υπάρχουν κλιμακωτά ωράρια για την προσέλευση των εργαζομένων στις δουλειές τους. Η προσέλευση θα γίνεται σε τρία κύματα για εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα θα προσέρχονται στις 7 π.μ., 8 π.μ. και 9 π.μ. αντίστοιχα.

Σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα, εκτός από την τηλεργασία, θα υπάρχει ευελιξία εντός διώρου από την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου, με αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και θα επιβάλλονται κυρώσεις τόσο σε εργοδότες όσο και σε εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα. Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους και γραφεία θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Μέτρα έως και τις 4 Οκτωβρίου
Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων μέτρων ορίζεται η Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου και τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 4 Οκτωβρίου.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς:

  • Ανώτατο όριο σε 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους (εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)
  • Ανώτατο όριο 20 άτομα σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις
  • Σύσταση να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους οι άνω των 65 ετών στις απολύτως αναγκαίες και να αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Επίσης, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Για την Αττική επίσης αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας
  • Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests

Επιπροσθέτως ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι πλέον θα γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid test του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, όπως και σε υπηρεσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας (π.χ. σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και -κυρίως- νοσοκομεία).

Όπως δε ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους (δηλαδή βρίσκεται στο «πορτοκαλί»). Η κατάσταση παραμένει σταθερά αυξητική, σημείωσε. «Σε αυτό το πλαίσιο», υπογράμμισε, «οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα προτού ο συναγερμός φτάσει στο κόκκινο. Για τις γειτονιές της Αθήνας η κυβέρνηση σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προχωρά σε σχεδιασμό για πρόσθετα μέτρα, ειδικά για ευάλωτες ομάδες». Έτσι, σχεδιάζεται και η μεταφορά ορισμένου αριθμού ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα βρίσκονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και θα λαμβάνουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

Μέτρα και για τον πολιτισμό
Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από Δευτέρα αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους καθώς και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.